Kanada istražuje Walmart, Hugo Boss i Diesel zbog tvrdnji o prisilnom radu Ujgura

Kanadsko nadzorno tijelo najavljuje istragu nakon što je otkrilo da kompanije ne žele učestvovati u preliminarnoj procjeni.

Walmart je jedna od kompanija koja se našla pod optužbama (Reuters)

Kanadski korporativni nadzornik istražit će Walmart, Hugo Boss i modnu marku odjeće Diesel nakon optužbi da su kompanije iskorištavale prisilni rad kineske etničke manjine Ujgura.

Kanadski pravobranitelj za odgovorno preduzetništvo (CORE) najavio je svoju istragu nakon što su grupe civilnog društva prošle godine optužile ove kompanije da koriste kineske dobavljače umiješane u prisilni rad u Xinjiangu.

Istraga je uslijedila nakon što su tri kompanije, koje su odbacile optužbe za korištenje prisilnog rada, odbile učestvovati u preliminarnoj procjeni tvrdnji.

“Budući da medijacija između strana trenutno nije opcija, pokrenut ćemo istrage o navodima navedenim u ovim izvještajima”, rekla je glasnogovornica CORE-a Sheri Meyerhoffer u izjavi za medije.

Kina demantira optužbe

“Istrage će svim trima kompanijama pružiti stalnu priliku za pružanje daljnjih relevantnih informacija, a posredovanje u vezi s optužbama ostaje otvoreno. Nadamo se da će nalazi istrage pružiti kompanijama informacije koje će poduprijeti njihovu sposobnost da ojačaju svoje prakse dubinske analize”.

Walmart, Hugo Boss i Diesel nisu odmah odgovorili na zahtjeve za komentar.

Grupe za ljudska prava kažu da je više od milion Ujgura i drugih muslimanskih manjina pokopano u logorima u kineskom krajnjem zapadnom Xinjiangu, gdje se suočavaju sa zlostavljanjima, uključujući prisilni rad, prisilnu sterilizaciju, premlaćivanja i silovanje.

Peking je odbacio kršenje ljudskih prava, uključujući genocid, i ustvrdio da su njegovi “centri za strukovno obrazovanje i obuku” dramatično smanjili nasilni ekstremizam i siromaštvo.

Izvor: Al Jazeera i agencije