Benzinske pumpe u Italiji moraju prikazivati i prosječne cijene goriva u zemlji

Resorno ministarstvo od sada će na dnevnoj, a ne sedmičnoj bazi, pratiti cijene benzina i dizela te ih objavljivati na svojim stranicama.

Nacionalna prosječna cijena benzina iznosi u Italiji 1,984 eura, a dizela 1,854 eura po litri (EPA)

Italijanske benzinske pumpe su počele, uz vlastitu cijenu proizvoda, prikazivati regionalne i prosječne cijene, u skladu s odlukom vlade čiji je cilj povećati transparentnost cijena goriva.

Taj korak uslijedio je nakon faze planiranja koja traje nekoliko mjeseci, nakon što je krajem marta donesena “Uredba o transparentnosti”, javlja dpa.

Resorno ministarstvo od sada će na dnevnoj, a ne sedmičnoj bazi, pratiti cijene benzina i dizela te ih objavljivati na svojim stranicama. Svaki potrošač moći će provjeriti plaća li iznadprosječnu cijenu proizvoda, rekao je talijanski ministar Adolfo Urso.

Cijena goriva prešla dva eura

Prema novim pravilima, benzinske pumpe na autocestama moraju prikazivati i prosječne cijene na nacionalnoj razini, dok ostale moraju prikazivati regionalni prosjek.

U utorak je nacionalna prosječna cijena benzina iznosila 1,984 eura, a dizela 1,854 eura po litri.

Rast cijena goriva već je neko vrijeme tema u Italiji, a nagli porast zabilježen je u posljednje dvije sedmice. U nekim regijama cijena benzina prešla je dva eura po litri.

Izvor: Agencije