Plenković ne odustaje od nerada nedjeljom: Sajamski dani nisu rupa u zakonu

Proglašenju dana u kojima se održavaju sajmovi pribjegli su ovih dana neki gradovi i općine, želeći na taj način omogućiti rad trgovcima nedjeljom i praznicima.

Hrvatska nije prva zemlja koje regulira rad nedjeljom, nego to čine brojne evropske zemlje, ukazuje Plenković (Pixsell)

Određivanje sajamskih dana nije rupa u zakonu, jer Zakon o trgovini predviđa tu mogućnost, rekao je hrvatski premijer Andrej Plenković, koji očekuje da će se građani s vremenom priviknuti na novu regulaciju rada trgovina nedjeljom.

Podsjetio je da je Vlada Hrvatske uoči izbora 2020. obećala da će regulirati rad nedjeljom te da je to i učinila nakon, kako je rekao, niza temeljitih i vrlo inkluzivnih konsultacija sa svih partnerima, od poslodavaca, sindikata i javne rasprave, prenosi Hina.

Cilj je, kako je rekao, „naći primjerenu ravnotežu poslovnog i obiteljskog života, vodeći računa o 86.000 žena koje dominantno rade u trgovinama“.

„Model je pronađen i uzeo je u obzir činjenicu da je Hrvatska u gospodarskom smislu i turistička zemlja s osobito intenzivnim ljetnim mjesecima, pa je predviđeno 16 radnih nedjelja“, rekao je Plenković. Što se tiče sajamskih dana, smatra da to „nije nikakva rupa u zakonu niti zaobilaženje propisa“.

‘Kroz određeno vrijeme sve doći na svoje’

„Upravo obrnuto: Zakon o trgovini predviđa tu mogućnost poštujući tradiciju i okolnosti što sajmeni dani znače, osobito primjerice prigodom obilježavanja blagdana Velike Gospe gdje je u brojnim marijanskim svetištima bilo itekako mnogo vjernika i hodočasnika i da su ti danu sami po sebi sajmenim nema nikakvih dilema“, rekao je Plenković.

Proglašenju dana u kojima se održavaju sajmovi pribjegli su ovih dana neki gradovi i općine, želeći na taj način omogućiti rad trgovcima.

Plenković smatra da će „kroz određeno vrijeme sve doći na svoje“. Podsjeća i da Hrvatska nije prva zemlja koje regulira rad nedjeljom, nego da to čine brojne evropske zemlje, među kojima i one izrazito razvijene.

„Njihovi građani su prihvatili da se ne radi nedjeljom. Ne vidim da bi to trebao biti problem i za hrvatsko društvo, dapače smatramo da je to dobar i koristan smjer i za jačanje obitelji kao nukleusa hrvatskog društva bez kojega nema napretka ni u jednoj sferi života“, rekao je Plenković.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada