Inflacija u Hrvatskoj usporila na 7,3 posto

Najviše su u proteklih godinu dana poskupili hrana, piće i duhan – za 11,6 posto, industrijski proizvodi 8,1 posto, usluge 7,7 posto, dok je kod energije zabilježen pad za 1,8 posto.

Stopa inflacije na godišnjem nivou smanjila se u Hrvatskoj osmi mjesec zaredom, nakon što je u novembru prošle godine dosegla rekordnih 13,5 posto (EPA)

Stopa inflacije u Hrvatskoj mjerena indeksom potrošačkih cijena usporila je u julu na 7,3 posto, objavio je Državni zavod za statistiku, što predstavlja usporavanje inflacije osmi mjesec zaredom te najnižu stopu inflacije od prošlogodišnjeg marta.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je drugu procjenu indeksa potrošačkih cijena, prema kojem je u julu stopa inflacije, na godišnjem nivou, iznosila 7,3 posto u odnosu na jul 2022. godine.

Najviše poskupili hrana i piće

Stopa inflacije na godišnjem nivou smanjila se tako osmi mjesec zaredom, nakon što je u novembru prošle godine dosegla rekordnih 13,5 posto. Potom je u decembru pala na 13,1 posto, u januaru na 12,7 posto, te je narednih mjeseci nastavila padati.

Najviše su u proteklih godinu dana poskupili hrana, piće i duhan – za 11,6 posto, industrijski neprehrambeni proizvodi bez energije 8,1 posto, usluge 7,7 posto, dok je kod energije zabilježen pad za 1,8 posto.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada