Studija: Globalno bogatstvo porast će 38 posto u naredne četiri godine

Optimistične prognoze dolaze uprkos tome što je 2022. zabilježila prvi pad neto globalnog bogatstva domaćinstava od globalne financijske krize 2008.

Dolari, Dolar, Novac, Novčanice
Najveći porast bogatstva prošle godine zabilježen je u Rusiji, Meksiku, Indiji i Brazilu (Getty Images)

Globalno bogatstvo, mjereno u ličnoj imovini od nekretnina do dionica i udjela, trebalo bi porasti 38 posto do 2027. godine, uglavnom potaknuto tržištima u razvoju, pokazala je studija koju su objavili Credit Suisse i UBS.

Godišnji izvještaj o globalnom bogatstvu, koje procjenjuje bogatstvo 5,4 milijarde odraslih osoba na 200 tržišta, kaže da će globalno bogatstvo dosegnuti 629.000 milijardi dolara u sljedećih pet godina.

Optimistične prognoze dolaze uprkos tome što je 2022. zabilježila prvi pad neto globalnog bogatstva kućanstava od globalne financijske krize 2008.

U zemljama BRICS-a oćekuje se porast

Nominalno gledano, neto privatno bogatstvo prošle je godine palo za 2,4 posto, a gubitak je koncentriran u prosperitetnijim regijama poput Sjeverne Amerike i Evrope, pokazao je izvještaj. Jači američki dolar bio je veliki faktor.

Najveći porast bogatstva prošle godine zabilježen je u Rusiji, Meksiku, Indiji i Brazilu.

U izvještaju se predviđa da će bogatstvo u ekonomijama u nastajanju, uključujući zemlje BRICS-a (Brazil, Rusiju, Indiju, Kinu i Južnu Afriku) porasti 30 posto do 2027. godine.

Očekuje se da će daljnji rast tržišta u razvoju doprinijeti smanjenju globalne nejednakosti u bogatstvu u narednim godinama.

Peterostruko povećano bogatstvo u ovom stoljeću

Najveći pad prošle godine došao je od financijske imovine, za razliku od nefinancijske imovine, poput nekretnina, koja je ostala otporna.

Gledano pojedinačno, to je značilo da je odrasla osoba do kraja prošle godine bila ‘kraća’ za 3.198 američkih dolara.

Međutim, “globalno medijalno bogatstvo, vjerojatno značajniji pokazatelj stanja prosječne osobe, zapravo je poraslo za tri posto u  2022. u suprotnosti s padom bogatstva od 3,6 posto po odrasloj osobi”, navodi se u izvještaju.

To se bogatstvo u ovom stoljeću peterostruko povećalo, uglavnom zbog brzog rasta bogatstva u Kini.

Izvor: Agencije