Poslovna klima među samozaposlenima u Njemačkoj sve lošija

Samozaposleni u Njemačkoj u julu su bili manje zadovoljni svojom trenutnom poslovnom situacijom nego u mjesecu ranije, objavio je ekonomski institut Ifo.

Internet, Informatičari, Računala
Poslovna klima među samozaposlenima u Njemačkoj u julu se pogoršala četvrti mjesec zaredom (AP)

Poslovna klima među samozaposlenima u Njemačkoj u julu se pogoršala četvrti mjesec zaredom, objavio je njemački institut Ifo.

“Samozaposleni u Njemačkoj u julu su bili manje zadovoljni svojom trenutnom poslovnom situacijom nego u mjesecu ranije. Osim toga, njihova su se očekivanja u pogledu poslovanja značajno pogoršala”, objavio je ekonomski institut sa sjedištem u Muenchenu.

Indeks je pao na minus 16,4 boda, s minus 12,6 bodova u junu, pokazuje izvještaj na koji se poziva Hina.

Slaba faza za njemačku ekonomiju

“Njemačka ekonomija prolazi kroz slabu fazu. Samozaposleni u zemlji to ne mogu izbjeći”, konstatirala je stručnjakinja tog instituta, Katrin Demmelhuber.

Pružatelji usluga izvijestili su o padu prometa i premalo narudžbi. Slaba potražnja iz sektora industrije negativno je utjecala na pružatelje poslovnih usluga poput savjetovanja u području informacijske tehnologije (IT) ili upravljanja, kao i na oglašavanje i istraživanje tržišta.

Sektori povezani sa potrošačima, poput hotelijerstva i restorana, osjetili su posljedice suzdržavanja domaćinstava od potrošnje u julu.

Pogoršala se poslovna klima

Prema istraživanju instituta Ifo, slično vrijedi i za maloprodajni sektor, gdje se poslovna klima dodatno pogoršala.

Indeks poslovne klime za samozaposlene (Jimdo-ifo) uključuje kompanije s jednim zaposlenim i mikropoduzeća koja imaju do osam zaposlenih.

Kao i ukupnom Ifo indeksu, svi su sektori zastupljeni, no fokus je ipak na sektoru usluga.

Izvor: Agencije