Rastu cijene nafte na svjetskom tržištu, petu sedmicu uzastopno

Cijena barela na londonskom tržištu porasla je prošle sedmice 4,8 posto – na 84,99 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 4,6 posto – na 80,58 dolara.

Saudijska Arabija i Rusija spremaju se dodatno smanjiti proizvodnju u augustu - za milion, odnosno pola miliona barela dnevno (Reuters)

Na svjetskim tržištima cijene nafte porasle su i prošle sedmice, pete zaredom, jer se trgovci nadaju da će potražnja za „crnim zlatom“ ostati relativno snažna, uprkos usporavanju rasta ekonomije.

Cijena barela na londonskom tržištu porasla je prošle sedmice 4,8 posto – na 84,99 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 4,6 posto – na 80,58 dolara, prenosi Hina.

U fokusu trgovaca bile su odluke američkog Feda i Evropske centralne banke o povećanju kamatnih stopa za daljnjih 0,25 postotnih bodova. To će dodatno usporiti rast američke i ekonomije eurozone, no trgovci se nadaju da neće doći do recesije. Uz to, nadaju se da je ciklus povećanja kamata, koji traje dulje od godinu dana, pri kraju.

Smanjena ponuda

Trgovci se nadaju i jačanju potražnje u Kini jer su tamošnje vlasti najavile ciljane mjere kako bi potaknule rast druge po veličini svjetske ekonomije, koja se ne oporavlja toliko brzo koliko se očekivalo.

„Najave novih poticaja podržale su nadu u oporavak potražnje u najvećem svjetskom uvozniku sirove nafte”, rekla je Priyanka Sachdeva, analitičarka u kompaniji Phillip Nova.

Podršku cijenama pruža i smanjena ponuda. Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njeni partneri već su u nekoliko navrata smanjili proizvodnju kako bi podržali cijene.

Saudijska Arabija i Rusija spremaju se dodatno smanjiti proizvodnju u augustu – za milion, odnosno pola miliona barela dnevno.

Izvor: Agencije