Inflacija u eurozoni usporava, no cijene u Hrvatskoj i dalje rastu

Dok je u julu inflacija u eurozoni iznosila 5,3 posto, u Hrvatskoj je bila 8,1 posto, pa je iza nje samo Slovačka – sa 10,2 posto.

Najblaži rast cijena bilježila je tokom jula Belgija – za 1,6 posto, a slijede Španija i Grčka s 2,1 odnosno 3,4 posto (AP)

Inflacija u eurozoni blago je oslabila u julu, kliznuvši na 5,3 posto, a Hrvatska je uz Slovačku zabilježila najsnažniji rast cijena, znatno iznad prosjeka, pokazale su prve procjene Eurostata.

U mjesecu na izmaku godišnja stopa inflacije u eurozoni, mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP), iznosila je 5,3 posto, izračunali su statističari. Prethodni mjesec iznosila je 5,5 posto.

Na mjesečnom nivou cijene su u julu pale za 0,1 posto, nakon 0,3-postotnog rasta u junu.

Cijene energije bile su niže za 6,1 posto nego u istom prošlogodišnjem mjesecu, nakon 5,6-postotnog pada u junu. Svježa hrana poskupjela je na godišnjoj nivou za 9,2 posto, neznatno snažnije nego u junu. Blago je ubrzao i rast cijena usluga, na 5,6 posto, s junskih 5,4 posto.

Kada se isključe cijene hrane i energije, inflacija u eurozoni iznosila je u julu 6,6 posto i bila je niža za 0,2 postotna boda nego u junu.

Hrvatska uz bok Slovačkoj

Slovačka je i u julu bilježila najsnažniji rast potrošačkih cijena na godišnjem nivou, za 10,2 posto. Slijedi Hrvatska sa julskom stopom inflacije mjerenom HICP-om od 8,1 posto. U junu je iznosila 8,3 posto.

Indeks potrošačkih cijena Državnog zavoda za statistiku (DZS) pokazuje da su cijene u Hrvatskoj ovog jula porasle za 7,4 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec.

Baltičke zemlje mjesecima su bilježile najviše stope inflacije, ali rast cijena u međuvremenu je usporio i u julu je najsnažniji bio u Litvi koja se sa 7,1 posto svrstala uz bok Austriji. U Latviji su cijene porasle za 6,5 posto, a u Estoniji za 6,3 posto.

Najblaži rast cijena bilježila je Belgija – za 1,6 posto, a slijede Španija i Grčka s 2,1 odnosno 3,4 posto.

Izvor: Agencije