Nafta od početka godine jeftinija 12 posto

Cijene barela na londonskom i američkom tržištu porasle su prošle sedmice, no time su samo ublažile pad na kvartalnom i polugodišnjem nivou.

Malo je izgledno da će cijene nafte ove godine porasti, s obzirom na probleme u svjetskoj ekonomiji (EPA)

Na svjetskim tržištima cijene nafte prošle sedmice su porasle, no u cijelom prvom polugodištu pale su gotovo 12 posto jer centralne banke zbog visoke inflacije i dalje podižu kamatne stope, što će usporiti rast ekonomija.

Cijena barela na londonskom tržištu porasla je prošle sedmice 1,4 posto – na 74,90 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 2,1 posto – na 70,64 dolara, no time su samo ublažile pad na kvartalnom i polugodišnjem nivou, prenosi Hina.

U prvih šest mjeseci ove godine cijena barela na londonskom tržištu pala je 12,8 posto, a na američkom 12 posto. Posljedica je to usporavanja rasta ekonomija zapadnih zemalja jer zbog visoke inflacije centralne banke već dulje od godinu dana podižu kamatne stope. Usporavanjem rasta ekonomija usporava se i rast potražnje.

Uz to, kineska ekonomija, najveći svjetski uvoznik nafte, ne oporavlja se od koronakrize tako brzo kao što se očekivalo nakon ukidanja restriktivnih Covid mjera.

Podizanje kamata za suzbijanje inflacije

Kako bi pružila podršku cijenama, Saudijska Arabija najavila je da će u julu smanjiti proizvodnju za još milion barela dnevno. Uz to, Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njeni saveznici produljili su sporazum o smanjenoj proizvodnji do kraja godine.

No, monetarne vlasti zapadnih zemalja, od američkog Feda do Evropske centralne banke, najavljuju daljnje podizanje kamata kako bi suzbile inflaciju, a to će dodatno usporiti rast ekonomija.

„Uprkos novim najavama smanjenja ponude iz OPEC+ i Saudijske Arabije, cijene nafte zadržale su se ispod 80 dolara po barelu jer su trgovcima trenutno važniji makroekonomski problemi nego temeljni pokazatelji ponude i potražnje“, objašnjavaju analitičari HSBC-a u osvrtu na situaciju na tržištu.

„Mislimo da će tako biti i tokom dijela ljeta, iako bi određeni poticaj cijenama trebala dati prognoza o velikom deficitu u drugoj polovini godine, od oko 2,3 miliona barela“.

Prema anketi Reutersa, u kojoj je učestvovalo 37 ekonomista i analitičara, malo je izgledno da će cijene ove godine porasti, s obzirom na probleme u svjetskoj ekonomiji.

Izvor: Agencije