Eurocontrol upozorava na ‘ljetni haos’ u zračnom saobraćaju

Putnici koji namjeravaju putovati avionom upozoreni su na ‘izazovno’ ljeto.

Preopterećenja mogu dovesti do kašnjenja i da avioni budu primorani letjeti dužim rutama kako bi izbjegli kritične oblasti (Reuters)

Eurocontrol, koji upravlja evropskim zračnim prostorom, saopštio je da će tokom ljeta doći do “velikog opterećenja” saobraćaja u mnogim važnim regijama.

Putnici koji namjeravaju putovati avionom upozoreni su na “izazovno” ljeto, prenosi Tanjug.

To upozorenje izdato je na početku ljetne sezone, sa gotovo 33.000 dnevnih letova širom Evrope u narednih osam sedmica, što je za gotovo osam posto više u odnosu na isti period 2022. godine, piše britanski Times.

Kako se navodi, očekuje se veliko opterećenje saobraćaja u Reimsu i Marseilleu u Francuskoj, Atini, Londonu, Barceloni, Briselu, Budimpešti, Nikoziji, Varšavi i Zagrebu u danima špica, posebno petkom i tokom ljetnih vikenda.

Dodaje se da “preopterećenja” mogu dovesti do kašnjenja i da avioni budu primorani letjeti dužim rutama kako bi izbjegli kritične oblasti.

Manjak zračnog prostora

Generalni direktor Eurocontrola Raul Medina rekao je da su rat u Ukrajini, odnosno vojne potrebe utjecale na manjak slobodnog zračnog prostora.

“Aerodromi moraju imati dobro osoblje. Od vitalnog je značaja da službe zračnog saobraćaja osiguraju dovoljno kapaciteta i da se aviokompanije pridržavaju svog rasporeda”, rekao je Medina. Prema njegovim riječima, raspoloživost zračnog prostora smanjena je za 20 posto.

Šef Međunarodne asocijacije zračnog saobraćaja Willie Walsh rekao je prošlog mjeseca da su aviokompanije ozbiljno zabrinute u vezi s kontrolom zračnog saobraćaja i da je prekid u junu bio “mnogo iznad onoga što je normalno za ovo doba godine”.

Štrajkovi kao dodatni problem

“Imamo haotičnu situaciju u kojoj vidimo skoro svakodnevne štrajkove kontrole zračnog saobraćaja, što ne remeti saobraćaj samo u Francuskoj, već i u cijeloj Evropi, jer tjera aviokompanije da se preusmjere ka drugim zemljama”, rekao je Walsh.

Šefovi avijacije, uključujući Michaela O'Learyja, izvršnog direktora Ryanaira, rekli su da serija štrajkova kontrolora u Francuskoj ostaje jedna od najvećih prijetnji ljetnom zračnom saobraćaju.

Ti štrajkovi, navodi se, utjecali su na letove na kratkim razdaljinama, prije svega u Velikoj Britaniji i Španiji jer zvaničnici u Francuskoj štite domaće odlaske i letove na dugim razdaljinama koji “prelijeću” zračni prostor.

Izvor: Agencije