Njemačke kompanije omogućavaju zaposlenima rad od kuće

Manje kompanije do 49 zaposlenih se još teže odlučuju za ovu mogućnost, dok je u velikim kompanijama situacija sasvim drugačija.

Njemačke kompanije dozvoljavaju svojim zaposlenima u prosjeku 6,4 dana rada od kuće mjesečno (EPA)

Većina njemačkih kompanija, tačnije 61 posto, omogućava zaposlenima da rade od kuće, saopćio je Institut za ekonomska istraživanja IFO iz Minhena.

Kako je navedeno na web-stranici Instituta, njemačke kompanije dozvoljavaju svojim zaposlenima u prosjeku 6,4 dana rada od kuće mjesečno, zaključak je istraživanja provedenog u saradnji sa kompanijom Randstad, prenosi Tanjug.

“Manje je vjerovatno da će trgovačke kompanije i male firme ponuditi svojim zaposlenima da rade od kuće”, smatra ekspert IFO-a Johanna Garnitz.

U sektoru trgovine 34 posto njemačkih kompanija nudi rad od kuće, što je značajan pad u odnosu na prošlogodišnjih 51 posto.

Drugačija situacija u velikim kompanijama

Zaposleni u ovom sektoru u prosjeku rade od kuće 5,7 dana mjesečno, manje za 1,3 posto u odnosu na prošlu godinu.

Manje kompanije do 49 zaposlenih se još teže odlučuju za ovu mogućnost, pošto rad od kuće nudi 32 posto kompanija iz ove kategorije, a prošle godine ih je bilo 46 posto.

U velikim kompanijama je situacija sasvim drugačija. U kompanijama sa više od 500 zaposlenih, rad od kuće omogućava čak 94 posto poslodavaca koji u prosjeku nude 7,1 dan rada od kuće mjesečno, a u kompanijama koje imaju između 250 i 499 zaposlenih – 90 posto.

Kompanije srednje veličine zaposlenima nude 6,2 dana rada od kuće mjesečno.

Izvor: Agencije