Kina otkrila korake za poticanje privatnih ulaganja

Nacionalna komisija za razvoj i reformu želi privući više privatnog kapitala za velike projekte.

Kina je u smjernicama navela da će stvoriti sistem 'semafora' kako bi razjasnila područja u koja privatni investitori mogu ulagati (Reuters)

Kineska komisija za planiranje predstavila je mjere za poticanje privatnih ulaganja u infrastrukturu i jačanje finansiranja privatnih projekata.

Posljednja objava dolazi nakon što je Kina prošle sedmice objavila smjernice čiji je cilj učiniti privatni sektor “većim, boljim i jačim” usred slabog ekonomskog oporavka nakon pandemije.

Nacionalna komisija za razvoj i reforme (NDRC) želi privući više privatnog kapitala za sudjelovanje u izgradnji velikih projekata, piše Reuters.

NDRC kaže da će popis sektora u rasponu od prometa, vode, čiste energije i napredne proizvodnje do poljoprivrede biti otvoren privatnim ulagačima, navodi se u saopštenju. Više detalja o tome bit će objavljeno kasnije, dodaje se.

U posljednjih nekoliko sedmica, investitori su se kladili na više stimulativnih mjera kako bi podržali ekonomiju koja je počela brzo da gubi zamah nakon početnog skoka nakon Covida. Međutim, neki djelimični koraci koje su najavile vlasti potkopali su tržišta.

Potpora za gradove

U smjernicama, Kina je navela da će stvoriti sistem “semafora” kako bi razjasnila područja u koja privatni investitori mogu ulagati.

“Trebalo bi u potpunosti prepoznati značaj poboljšanja privatnih ulaganja” i NDRC će nastojati zadržati udio privatnih ulaganja u fiksnu imovinu u odnosu na sva ostala ulaganja na “razumnom nivou”, stoji u saopštenju.

Privatna ulaganja u fiksnu imovinu smanjila su se za 0,2 posto u prvih šest mjeseci u odnosu na godinu ranije, za razliku od porasta ulaganja državnih subjekata od 8,1 posto, pokazali su službeni podaci prošle sedmice, naglašavajući slabo povjerenje privatnog sektora.

NDRC je također obećao jačanje finansijske potpore za privatno investirane projekte.

NDRC će uspostaviti poseban fond iz budžeta centralne vlade za davanje godišnje potpore za 20 gradova u kojima je visok rast privatnih ulaganja i snažna provedba smjernica, navodi se u saopštenju.

Izvor: Agencije