Indija zabranila izvoz riže, moguća nova nestabilnost na tržištu hrane

Riža je osnovna namirnica za više od tri milijarde ljudi, a gotovo 90 posto usjeva koji zahtijevaju veliku količinu vode proizvodi se u Aziji.

Indija pokriva više od 40 posto svjetskog izvoza riže (Reuters)

Indija je zabranila izvoz značajnog dijela svog najvažnijeg proizvoda – riže, čime će biti prepolovljene isporuke te namirnice iz Indije, koja je njen najveći svjetski izvoznik.

Takav potez izazvao je strah od nastavka nestabilnosti na svjetskim tržištima hrane, prenio je Reuters.

Vlada u Delhiju je objavila da je uvela zabranu izvoza bijele riže, koji nije basmati, nakon što su maloprodajne cijene ove žitarice porasle za tri posto za mjesec dana, jer su kasne, ali jake monsunske kiše nanijele veliku štetu usjevima.

Indija pokriva više od 40 posto svjetskog izvoza riže, a niske zalihe kod drugih izvoznika znače da bi bilo kakvo smanjenje isporuka moglo da digne cijene hrane, koje su već podigli rat u Ukrajini i nestabilno vrijeme.

Poskupljenje za 11,5 posto u godinu dana

„Da bi se osigurala adekvatna dostupnost bijele riže, koji nije basmati, na indijskom tržištu i da bi se ublažio rast cijena u domaćim okvirima, vlada Indije je izmijenila izvoznu politiku“, objavilo je indijsko Ministarstvo hrane i navelo da je u posljednjih 12 mjeseci došlo do povećanja maloprodajne cijene za 11,5 posto.

Ova kategorija, bijela i lomljena riža, činili su gotovo pola indijskog izvoza riže prošle godine. Prokuhana riža, koja je predstavljala 7,4 miliona tona izvoza u 2022. godini, nije uključena u zabranu, prenio je Tanjug.

Riža je osnovna namirnica za više od tri milijarde ljudi, a gotovo 90 posto usjeva koji zahtijevaju veliku količinu vode proizvodi se u Aziji.

Izvor: Agencije