Inflacija u eurozoni pala na 5,5 posto

Najniža godišnja stopa inflacije u junu je zabilježena u Luksemburgu – jedan posto, dok je najveća bila u Mađarskoj – 19,9 posto.

U Evropskoj uniji je junska inflacija, sa majskih 7,1 posto, pala na 6,4 posto, dok je prošle godine u junu iznosila 9,6 posto (Reuters)

Godišnja stopa inflacije u eurozoni je u junu iznosila 5,5 posto, što je pad u odnosu na majskih 6,1 posto, objavio je Eurostat.

Takav rezultat je u skladu s prethodnim preliminarnim prognozama.

Inflacija u eurozoni je u junu prošle godine iznosila 8,6 posto, podsjeća Tanjug.

U Evropskoj uniji je junska inflacija, s majskih 7,1 posto, pala na 6,4 posto, dok je prošle godine u junu iznosila 9,6 posto.

Inflacija u Hrvatskoj ostala na 8,3 posto

Najniža godišnja stopa inflacije u junu je zabilježena u Luksemburgu – jedan posto, Belgiji i Španiji – po 1,6 posto, dok je najveća bila u Mađarskoj – 19,9 posto, Slovačkoj – 11,3 posto i Češkoj – 11,2 posto.

Na mjesečnom nivou je godišnja stopa inflacije pala u 25 zemalja članica Unije, u Hrvatskoj je ostala na 8,3 posto, a u Njemačkoj je porasla na 6,8 posto sa majskih 6,3 posto.

Godišnja stopa bazne inflacije u eurozoni je u junu iznosila 5,5 posto, što je za 0,1 posto više od prethodnih preliminarnih rezultata.

Izvor: Agencije