Guverner Bundesbanka za praćenje društvenih mreža u potrazi za dezinformacijama

Objave na društvenim mrežama ubrzale su povlačenje novca iz Silicon Valley Banka i postavlja se pitanje može li sličnu reakciju izazvati i ‘fake news’, ukazuje Joachim Nagel, guverner Bundesbanka.

Ne smijemo se opustiti, moramo sve dobro analizirati i fokusirati se na 'mrtve uglove' u nadzoru, poručio je njemački guverner (EPA)

‘Fake news’ na društvenim mrežama mogao bi biti okidač za masovno podizanje štednje iz banaka, upozorio je Joachim Nagel, guverner Njemačke centralne banke, založivši se za praćenje objava.

„To bi supervizorima omogućilo da pravovremeno utvrde prijeti li opasnost masovnog podizanja štednje“, rekao je Nagel u razgovoru za Redaktionsnetzwerk Deutschland.

Ako veliki broj štediša istodobno odluči povući štednju iz banke, to može u najgorem slučaju dovesti do njene propasti.

Masovno povlačenje pologa iz američkog Silicon Valley Banka (SVB) u martu ove godine pokazalo je da moramo moći brže reagirati, naglasio je njemački guverner.

Južnokorejska iskustva

Objave na društvenim mrežama ubrzale su povlačenje novca iz SVB-a i postavlja se pitanje može li sličnu reakciju izazvati i ‘fake news’, tumači Nagel.

Dodaje i da u Južnoj Koreji radna grupa bankovnog regulatora već sistematski prati objave na društvenim mrežama i pravovremeno će, prema njegovim riječima, uočiti prve znakove da se nešto sprema.

„Trebali bismo razmotriti tu mogućnost i u Evropi. Ne smijemo se opustiti, moramo sve dobro analizirati i fokusirati se na ‘mrtve uglove’ u nadzoru“, zaključio je njemački guverner.

Izvor: Agencije