Zbog štrajka u Italiji otkazane hiljade letova

Prekidom rata italijanskoga zemaljskog osoblja u subotu između 10 i 18 sati pogođeno je oko 250.000 domaćih i međunarodnih putnika.

Piloti Ryanaira, čije je sjedište u Belgiji kritikuju kompaniju jer ne želi ispoštovati ​​kolektivni ugovor kojim su predviđeni slobodni dani (EPA)

Zbog štrajka zemaljskog osoblja koje traži obnovu kolektivnog ugovora, u subotu su otkazane hiljade letova s ​​polascima i dolascima u italijanske aerodrome.

U Belgiji je u subotu i nedjelju zbog štrajka pilota Ryanaira koji se bune zbog radnih uvjeta, otkazano ukupno 120 letova s ​​polaskom i dolaskom u aerodrom Charleroi.

Prekidom rata italijanskoga zemaljskog osoblja u subotu između 10 i 18 sati pogođeno je oko 250.000 domaćih i međunarodnih putnika. Oni su se odazvali pozivu sindikata na štrajk. Od poslodavaca traže potpisivanje novoga kolektivnog ugovora koji im je istekao prije šest godina.

U rimskom aerodromu Fiumicino-Leonardo Da Vinci otkazano je oko 200 letova, među kojima i oni za Kopenhagen, Stockholm, Barcelonu i Palmu de Mallorcu te za Palermo i Kataniju.

Posebno je pogođeno nekoliko aviokompanija. To su Malta Air, koja upravlja linijama u ime Ryanaira, Ita Airways (bivša Alitalia) i Vueling, čiji su se piloti odlučili pridružiti štrajku.

Gotovo 150 letova otkazano je u dva milanska aerodroma Linateu i Malpensi, tridesetak u Torinu-Caselle i isto toliko u Palermu.

Radnici žele kolektivni ugovor

Ministar saobraćaja Matteo Salvini pozvao je štrajkače na “zdrav razum” te od njih zatražio da ne odugovlače sa štrajkom kako ne bi “napravili štetu milionima ostalih radnika, ali i turista”.

Oko 10.000 putnika koji su ovaj vikend trebali poletjeti sa belgijskog aerodroma Charleroi i otprilike isto toliko onih koji su ondje trebali sletjeti pogođeno je štrajkom, rekli su AFP-u iz uprave zračne luke.

Piloti Ryanaira, čije je sjedište u Belgiji kritikuju kompaniju jer ne želi ispoštovati ​​kolektivni ugovor kojim su predviđeni slobodni dani u zamjenu za smanjenje plaća odobreno godine 2020. u vrijeme krize s COVID-om 19.

Sindikati pilota irsku kompaniju optužuju da ne poštuje belgijsko zakonodavstvo i da napreduje zahvaljujući “socijalnom dampingu” koji stvara nelojalnu konkurenciju ostalim kompanijama.

Izvor: Agencije