ECB će podići kamatne stope kako bi se snizila inflacija

Inflacija predstavlja najveći teret za obične ljude, posebno one koji imaju niska primanja i veći dio svojih prihoda troše na hranu i energiju.

Lagarde je priznala da više kamatne stope povećavaju troškove zaduživanja i smanjuju obim bankarskih kredita (EPA)

Direktorica Evropske centralne banke (ECB) Christine Lagarde izjavila je da su pritisci na cijene “snažni” i istakla da će ECB podići kamatne stope dovoljno da snizi inflaciju te ih zadržati “koliko god bude potrebno”.

“Naše buduće odluke će osigurati da referentne kamatne stope budu dovedene na nivoe koji su dovoljno restriktivni da bi se postigao blagovremeni povratak inflacije na naš srednjoročni cilj od dva posto. Kamate će se zadržati na tim nivoima onoliko dugo koliko je potrebno”, rekla je Lagarde, prenosi AP.

Lagarde je istakla da inflacija predstavlja najveći teret za obične ljude, posebno one koji imaju niska primanja i veći dio svojih prihoda troše na hranu i energiju.

Inflacija usporila evropsku ekonomiju

Visoka inflacija, posebno u segmentu hrane i energije, usporila je evropsku ekonomiju jer su potrošači prinuđeni da izdvajaju više novca za potrepštine, a ostaje im manje da troše na druge stvari.

Inflacija je u maju opala za gotovo pun procentni poen – na 6,1 posto.

Lagarde je priznala da više kamatne stope povećavaju troškove zaduživanja i smanjuju obim bankarskih kredita.

ECB je povećavao kamatne stope najbržim tempom u historiji od jula 2022. godine, nakon što je inflacija dostigla rekordne visine.

Izvor: Agencije