Od 1. jula trgovine u Hrvatskoj, uz izuzetke, neće raditi nedjeljom

Trgovci će tokom godine moći izabrati 16 nedjelja u kojima će raditi, pa su se na Jadranu već odlučili za nedjelje tokom ljeta, a na kontinentu u skladu sa školskom godinom i praznicima.

Zakon predviđa i izuzetke kao što su benzinske stanice, prodavaonice na aerodromima i trajektnim lukama te tezge na pijacama. (Pixsell)

Od 1. jula kada na snagu stupi novi Zakon o trgovini, prodavaonice bi u Hrvatskoj, prema pravilu, trebale da ne rade nedjeljom, s tim da će trgovci moći, prema svom nahođenju, izabrati 16 nedjelja tokom godine kada će njihova vrata biti otvorena.

Ponuđenih 16 radnih nedjelja po izboru trgovaca treba biti raspoređeno na šest mjeseci do kraja godine, što znači da će trgovci morati izabrati od 27 mogućih nedjelja tokom kojih žele raditi. Svake naredne godine broj od 16 nedjelja će biti raspoređen tokom cijele godine, javlja HRT.

Većina trgovina već je napravila rasporede, pa su se tako one u turističkim područjima uglavnom odlučile za radne nedjelje u ljetnoj sezoni, dok je na kontinentu fokus na početku školske godine i pretprazničnim nedjeljama krajem godine.

Predviđeni i izuzeci

Zakon predviđa i izuzetke, kao što su benzinske stanice, prodavaonice na aerodromima i trajektnim lukama, muzejima, tezge na pijacama, dok je za kioske radno vrijeme nedjeljom ograničeno od 7 do 13 sati.

Ograničavanjem rada nedjeljom djelomično se rješava problem nedostatka radnika, ali će, kako prenosi HRT, nedjeljni promet za poslodavce biti teško nadoknadiv.

„Pozivanje na primjere s neradnim nedjeljama u zemljama poput Njemačke ili Austrije pada u vodu kada se, kao primjer, uzmu zemlje poput Italije, gdje nema zabrane rada nedjeljom“, kazao je stručnjak za maloprodaju Slobodan Školnik.

Smatra i da će neradna nedjelja teško pogoditi neke poslodavce i očekuje da će oni zaštitu potražiti na Ustavnom sudu, gdje će zatražiti ravnopravnost učesnika na tržištu, ali i zaposlenih u različitim djelatnostima, prenosi Tanjug.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada