Austrija protiv revizije budžeta Evropske unije

Koaliciona vlada Austrije, koju predvode konzervativci, često se zalaže protiv onoga što opisuje kao ‘rasipnu potrošnju’ bloka i nekih država članica, posebno južnih zemalja poput Italije.

Austrija smatra da dodatni novac treba osigurati uštedama iz tekućeg budžeta (Reuters)

Austrijski kancelar Karl Nehammer odbacio je poziv Evropske komisije da zemlje Unije daju više novca u zajedničku kasu bloka, tvrdeći da bi dodatni novac umjesto toga trebalo osigurati uštedama iz tekućeg budžeta.

“Postoji finansijski okvir vezan za period od 2021. do 2027. godine u Evropskoj uniji. To je hiljadu milijardi eura. To je toliko novca da mora biti moguće rješavanje budžetskih izazova prebacivanjem sredstava”, rekao je Nehammer, prenosi Tanjug.

Reuters navodi da je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen ranije ove sedmice istakla da je EU već ”iskoristila svaku fleksibilnost i mogućnost preraspoređivanja” iz postojećih fondova.

Koaliciona vlada Austrije, koju predvode konzervativci, često se zalaže protiv onoga što opisuje kao ”rasipnu potrošnju” bloka i nekih država članica, posebno južnih zemalja poput Italije.

(Ne)iskorištena sredstva

Iz Evropske unije, sa druge strane, je poručeno da bi dodatni doprinosi trebalo da se daju kroz novi namjenski tok prihoda izračunat na osnovu profitne osnove kompanija koje posluju u svakoj zemlji.

Agencija navodi da Evropska komisija razmatra uvođenje dugoročnog budžeta bloka, koji bi iznosio oko jedan posto ekonomskog učinka i da je revizija budžeta neophodna kako bi se u zajednički budžet za period 2021-2027. uračunali efekti globalne pandemije COVID-19, ruske invazije na Ukrajinu, energetske krize, inflacije i rasta kamatnih stopa.

“Definitivno ima puno potencijala u Evropskoj uniji. Kada mislite da sama administracija košta 13 milijardi eura i, kao što sam rekao, ima i mnogo sredstava koja još nisu iskorištena”, rekao je Nehammer.

Izvor: Agencije