Američka banka JPMorgan kažnjena zbog brisanja poruka važnih za istrage

Banka nije uspjela naći tražene dokumente u najmanje 12 regulatornih istraga povezanih s vrijednosnim papirima građana.

JPMorgan je obavijestio SEC o brisanju u januaru 2020. godine (EPA)

Američki finansijski regulator izrekao je investicijskoj banci JPMorgan Chase novčanu kaznu od četiri miliona dolara zbog brisanja oko 47 miliona e-mailova i poruka koje je trebala dostaviti za potrebe istraga, prenosi Hina.

Prema rješenju Komisije za vrijednosne papire i berze (SEC), izdanom JP Morgan Securitiesu, najvećem odjelu za brokersko poslovanje ove banke, elektronski zapisi nisu sačuvani iako se to od banke tražilo nalogom.

Milioni elektronskih zapisa od januara 2018. do aprila 2018. trajno su izbrisani u junu 2019. godine.

Brokeri su dužni čuvati originale svih komunikacija najmanje tri godine, podsjeća Reuters.

Poruke i mailovi bili su pohranjeni u oko 8.700 pretinaca elektronske pošte, uključujući one e-pošte čak 7.500 zaposlenika koji su imali redovne kontakte s klijentima. Mnogi od njih bili su poslovni zapisi koje je trebalo čuvati, navedeno je.

Obavezno čuvanje

Budući da su zapisi izbrisani, banka nije uspjela naći tražene dokumente u najmanje 12 regulatornih istraga povezanih s vrijednosnim papirima građana.

Među njima je osam istraga SEC-a i četiri istrage drugih regulatora.

JPMorgan je obavijestio SEC o brisanju u januaru 2020. godine.

“Budući da izbrisane zapise nije moguće vratiti, nije poznato niti je moguće sa sigurnošću utvrditi kako su izgubljeni zapisi mogli utjecati na regulatorne istrage”, zaključio je regulator.

Član odjela banke za regulativu priznao je u internoj e-poruci, nakon brisanja, da su izgubljeni dokumenti možda bili relevantni za potencijalne buduće istrage, pravna pitanja i regulatorne provjere, dodali su.

JPMorgan predložio je rješenje za nagodbu i regulator je njegov prijedlog prihvatio.

Izvor: Agencije