Vještačka inteligencija može ugroziti 80 posto radnih mjesta žena u SAD-u

Zaposleni muškarci su također izloženi ovom riziku, ali u manjoj mjeri.

Vještačka inteligencija mogla bi ugroziti mnogo radna mjesta, a na udaru su posebno žene (Reuters)

Razvoj vještačke inteligencije (AI) može da ugrozi radna mjesta skoro 80 posto žena u SAD, rezultat je novog istraživanja Kenan-Flagler škole Univerziteta u Sjevernoj Karolini, prenosi Tanjug.

Oko 59 miliona zaposlenih žena u SAD-u se bavi profesijama koje su ugrožene automatizacijom i razvojem AI-a, prenosi CNN.

Zaposleni muškarci su također izloženi ovom riziku, ali u manjoj mjeri, pošto je napredak AI-a potencijalna prijetnja za 58 posto radne snage muškog pola.

Glavna ekonomistkinja kompanije ZipRecruiter Julia Polack smatra da su ovi rezultati “šokantni”, ali je izrazila nadu da će razvoj AI-a stvoriti nove poslove i mogućnosti.

Historijski nivo

Prema majskim podacima američkog Ministarstva rada, učešće žena između 25 i 54 godina starosti  na tržištu rada u SAD-u bilo je na nivou od 77,6 posto, što je najviše u historiji.

Glavni autor pomenutog istraživanja Mark McNeilly navodi da su žene najviše prisutne u oblastima kao što su kancelarijski i administrativni poslovi, u zdravstvu, obrazovanju, u službama socijalne zaštite ili bibliotekarstvu.

Prema njegovim riječima, razvoj AI-a ne znači uvijek da će neko automatski izgubiti posao.

“Pravo pitanje je da li ta osoba može da uradi nešto više da bi uvećala svoju vrijednost na tržištu rada”, smatra McNeilly.

Izvor: Agencije