Britanski javni dug prvi put u 60 godina premašio BDP

Na kraju maja neto dug Velike Britanije iznosio je 3.300 milijardi dolara, što se procjenjuje na 100,1 posto BDP-a.

S pravom smo utrošili milijarde kako bismo zaštitili porodice i kompanije od najgorih posljedica pandemije i Putinove energetske krize, rekao je ministar finansija Hunt (Reuters)

Neto javni dug Velike Britanije više je nego udvostručen u maju i prvi je put od 1961. godine blago premašio vrijednost bruto domaćeg proizvoda (BDP), objavio je statistički ured.

Na kraju maja neto dug iznosio je 2.600 milijardi funti (3.025 milijardi eura), što se procjenjuje na 100,1 posto BDP-a.

To je prvi put od marta 1961. godine da je dug mjeren udjelom u BDP-u malo premašio 100 posto, osim tokom pandemije, ali taj je podatak naknadno snižen zbog poboljšanog podatka o BDP-u.

Dug se izjednačio s BDP-om nakon što je neto zaduživanje države u maju udvostručeno, na 20 milijardi funti, zbog troškova programa podrške s računima za energiju, piše dpa.

Teške odluke

Iznos zaduženja u maju veći je za 10,7 milijardi funti nego u istom periodu prošle godine i drugi je najveći u maju od početka prikupljanja mjesečnih podataka prije tri desetljeća.

Ministar finansija Jeremy Hunt rekao je da vlada donosi “teške odluke” kako bi uravnotežila finansije nakon pandemije i invazije Rusije na Ukrajinu.

“S pravom smo utrošili milijarde kako bismo zaštitili porodice i kompanije od najgorih posljedica pandemije i Putinove energetske krize. No, očito bi bilo nepravedno budućim generacijama ostaviti dug koji ne mogu vratiti”, rekao je Hunt.

„Zato smo donijeli teške, ali nužne odluke o uravnoteženju finansija kako bismo ove godine prepolovili inflaciju, osnažili ekonomiju i smanjili dug”, objavio je Hunt.

Izvor: Agencije