ECB podigao kamatne stope, očekuje visoku inflaciju

Inflacija popušta, ali će ostati previše visoka kroz predug vremenski period, saopćili su iz Evropske centralne banke.

Od jula prošle godine ECB je podigao kamatne stope u eurozoni za četiri postotna boda (EPA)

Evropska centralna banka (ECB) ponovo je podigla ključne kamatne stope za četvrtinu postotnog boda, uprkos slaboj ekonomiji, prognozirajući visoku stopu temeljne inflacije, koja isključuje hranu i energiju.

Kamatna stopa za refinansiranje banaka tako će od 21. juna iznositi četiri posto, a kamatna stopa na prekonoćne depozite banaka 3,5 posto. Za prekonoćne kredite komercijalne banke plaćat će ubuduće kamatu od 4,25 posto.

Od jula prošle godine ECB je podigao kamatne stope u eurozoni za četiri postotna boda.

Inflacija popušta, ali će ostati previše visoka kroz predug vremenski period, ponovili su u ECB-u u obrazloženju kontinuiranog zaoštravanja monetarne politike, za razliku od američke centralne banke, koja je u srijedu napravila pauzu u ciklusu podizanja troškova zaduživanja.

ECB je u najnovijim makroekonomskim prognozama osjetno podigao procjene temeljne inflacije koja isključuje cijene i energije i sada očekuje da će ove godine iznositi u prosjeku 5,1 posto i tri posto u 2024. godini.

Inflaciju i dalje potiče poskupljenje energije

U martu su prognozirali da će iznositi 4,6 posto u 2023. godini i 2,5 posto u 2024. godini.

Razlog su neočekivane više vrijednosti u prethodnom periodu i snažno tržište rada, objašnjavaju.

Neznatno su podigli i procjene ukupne inflacije u ovoj i idućoj godini, za 0,1 postotni bod – na 5,4 posto, odnosno tri posto.

Inflaciju i dalje potiče poskupljenje energije u prethodnom periodu, ali i oslobađanje potražnje koja je oslabila tokom pandemije, posebno u sektoru usluga.

Ekonomija eurozone trebala bi u ovoj godini po njihovim novim procjenama porasti 0,9 posto, za 0,1 postotni bod slabije nego što su procijenili u martu. Za isto toliko snizili su i procjenu za 2024. godinu, na 1,5 posto.

Upravno vijeće potvrdilo je da od jula više neće provoditi reinvestiranje u sklopu programa kupovine vrijednosnih papira (APP), piše u saopćenju ECB-a.

Izvor: Agencije