Inflacija u SAD-u primjetno usporila u maju

Godišnja stopa inflacije spustila se u maju na četiri posto, sa 4,9 posto u aprilu, što znači da su potrošačke cijene u najvećoj svjetskoj ekonomiji porasle najblaže od marta 2021. godine.

Domaćinstva su za hranu u maju izdvajala 5,8 posto više novca nego u prethodnom mjesecu (Reuters)

Inflacija u Sjedinjenim Američkim Državama primjetno je oslabila u maju, spustivši se na najniži nivo u nešto više od dvije godine zahvaljujući snažnom padu cijena energije i blažem poskupljenju hrane, pokazali su podaci ministarstva rada.

Godišnja stopa inflacije spustila se u maju na četiri posto, sa 4,9 posto u aprilu, što znači da su potrošačke cijene u najvećoj svjetskoj ekonomiji porasle najblaže od marta 2021. godine, prenosi Hina.

U martu je stopa inflacije iznosila pet posto, u februaru šest, a u januaru 6,4 posto.

Kad se isključe cijene hrane i energije, temeljna inflacija kliznula je u maju na 5,3 posto, s 5,5 posto u prethodnom mjesecu.

Na mjesečnom nivou potrošačke cijene uvećane su u maju samo 0,1 posto, nakon 0,4-postotnog rasta u aprilu.

Kretanje cijena

Energija je na godišnjem nivou u maju pojeftinila za 11,7 posto, dvostruko snažnije nego u prethodnom mjesecu.

Cijene benzina pale su na godišnjem nivou za 20 posto, gotovo dvostruko snažnije nego u prethodnom mjesecu. Na mjesečnom su nivou cijene smanjene za 5,6 posto, nakon tropostotnog aprilskog rasta.

Struja je na godišnjem nivou poskupjela za 5,9 posto. U aprilu bila je skuplja za 8,4 posto nego u istom prošlogodišnjem mjesecu. Plin je u maju bio jeftiniji za 11 posto, što znači pet puta snažniji pad cijena nego u prethodnom mjesecu.

Domaćinstva su za hranu u maju izdvajala 5,8 posto više novca nego u prethodnom mjesecu kada ih je hrana koštala 7,1 posto više. Na mjesečnom nivou cijene hrane porasle su za 0,2 posto, nakon stagnacije u aprilu.

Izvor: Agencije