Mediji: NIS preuzeo Petrohemiju Pančevo, novo uporište ruskog uticaja u Srbiji

Analitičari postavljaju pitanje kakve posljedice po Srbiju može imati odluka da se domaća kompanija ‘prepusti’ NIS-u, čije većinsko vlasništvo drže Rusi.

Ugovor o strateškom partnerstvu NIS-a i države Srbije u Petrohemiji potpisan je krajem 2021. godine (EPA)

Naftna industrija Srbije je vlasništvo u Petrohemiji u Pančevu povećala sa 20 na 90 posto, a udio države Srbije je pao na 10 procenata u toj kompaniji, objavio je portal Nova.

Navodi se da promjena u vlasničkoj strukturi Petrohemije i novi upliv ruskog kapitala, barem trenutno, neće imati posljedice po Srbiju, ali stručnjaci ističu da je rat koji se vodi u Ukrajini „nepredvidiva stvar“, te da budućnost može da donese probleme u vidu novih pritisaka na Srbiju.

„Imajući u vidu spoljnopolitičke okolnosti, pritiske oko uvođenja sankcija Rusiji sa kojima se Srbija suočava od početka rata u Ukrajini, postavlja se pitanje kakve posledice po našu državu može da ima odluka da se domaća kompanija ‘prepusti’ NIS-u, čije većinsko vlasništvo drže Rusi“, piše portal.

Kako je za Novu rekao Miodrag Kapor, stručnjak za energetsku politiku, „ovakva odluka trenutno ne može da dovede Srbiju u nepovoljniji položaj nego sada“.

„Zapad će da zažmuri na ovo, ali to ne znači da će ovu odluku da gledaju dobronamerno“, rekao je Kapor. Prema njegovim riječima, „to što je Srbija pristala na to da NIS bude većinski vlasnik Petrohemije, pokazuje stav koji zvaničnici imaju prema ratu u Ukrajini“.

Evropska komisija dala suglasnost

Ekonomski analitičar Bogdan Petrović je suglasan s njim: „trenutno ne postoji bojazan da bi NIS-ovo preuzimanje Petrohemije moglo da ima posledice po Srbiju“.

„Ne može da bude posledica jer to ne predviđaju sankcije Evropske unije. NIS-ovo preuzimanje Petrohemije je nešto o čemu se dugo govori i za šta je Evropska komisija dala suglasnost. Dakle, za to je postojalo zeleno svetlo iz Brisela, nije bilo primedbi“, rekao je.

Ipak, Petrović je istakao da u jednom trenutku može da bude potencijalnih problema.

„Rat donosi iznenađenja. Može da se desi da EU zatraži od Srbije da uvede neke oštre sankcije. Važno je naglasiti da trenutno nema mogućnosti za tako nešto“, ocijenio je Petrović.

U septembru prošle godine je Evropska komisija odobrila pripajanje pančevačke Petrohemije NIS-u.

Ugovor o strateškom partnerstvu NIS-a i države Srbije u Petrohemiji potpisan je krajem 2021. godine. NIS se tada jedini javio na javni tender za dokapitalizaciju Petrohemije kroz strateško partnerstvo, vrijedan 150 miliona eura. Prije strateškog partnerstva, NIS je imao 20 posto vlasničkog udjela u Petrohemiji, javlja Beta.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada