Inflacija u eurozoni pala na 6,1 posto

Ekonomisti su upozorili da će proći mnogo mjeseci prije nego što nezadovoljni potrošači osjete normalne nivoe inflacije koji se odražavaju na cijene u trgovinama.

Na usporavanje inflacije najviše je utjecalo smanjenje cijena energenata (Reuters)

Inflacija u eurozoni je imala pozitivan preokret, zabilježivši značajan pad na 6,1 posto, međutim potrošači i dalje više novca izdvajaju za hranu i druge potrepštine.

Godišnja stopa inflacije u 20 zemalja koje koriste euro valutu smanjena je u maju na 6,1 posto sa sedam procenata u aprilu, objavio je Statistički ured Evropske unije (Eurostat), prenosi Anadolija.

Takav preokret pozitivan je znak da enormno povećanje cijena, koje je kulminiralo u oktobru prošle godine, ide u pravom smjeru.

Smanjenje cijena energenata

Međutim, ekonomisti su upozorili da će proći mnogo mjeseci prije nego što nezadovoljni potrošači osjete normalne nivoe inflacije koji se odražavaju na cijene u trgovinama.

Cijene hrane u eurozoni porasle su za 12,5 posto u maju u odnosu na godinu dana ranije, ali su ipak smanjene u odnosu na rast od 13,5 posto zabilježen u aprilu.

Na usporavanje inflacije najviše je utjecalo smanjenje cijena energenata.

Inflacija je usporila u tri najveće ekonomije u kojima se koristi euro i to u Njemačkoj na 6,1 posto, Francuskoj na 5,1 posto i Italiji na 7,6 posto.

Izvor: Agencije