ECB: Finansijska stabilnost u eurozoni i dalje je krhka

Ekonomski uslovi malo su se popravili u odnosu na prethodni period, ali su negativni faktorii dalje prisutni, navodi se u studiji Evropske centralne banke.

Viši troškovi finasiranja mogu se odraziti na njihove profite (Reuters)

Finansijska stabilnost u eurozoni i dalje je krhka, zaključak je studije Evropske centralne banke (ECB).

U majskom izvještaju o finansijskoj stabilnosti navodi se da su se ekonomski uslovi malo popravili u odnosu na prethodni period, ali da su negativni faktori, kao što su nesigurna perspektiva ekonomskog rasta, uporna inflacija i pogoršani finansijski uslovi, i dalje prisutni.

“Stabilnost cijena je od ključne važnosti za trajnu finansijsku stabilnost”, smatra potpredsednik ECB-a Luis de Guindos, prenosi Tanjug.

Ranjiva finansijska tržišta

Prema njegovim riječima, restriktivna monetarna politika koju provodi veliki dio zemalja da bi suzbio visoku inflaciju može otkriti “ranjiva mjesta” finansijskog sistema, dodaje se na sajtu ECB-a.

Ranjiva mogu biti i finansijska tržišta i investicioni fondovi zbog prilagođavanja cijena svoje imovine, niske likvidnosti i visoke volatilnosti cijena.

Banke u eurozoni pokazale su otpornost na potrese koji su se nedavno pojavili u švicarskom i američkom bankarskom sektoru, ali viši troškovi finasiranja mogu se odraziti na njihove profite, navodi se u izvještaju.

Izvor: Agencije