Kinezi osvajaju rusko tržište automobila

Kina je uskočila kako bi popunila prazninu nastalu zbog povlačenja poznatih inostranih brendova, nakon što su zapadne sile uvele ekonomske sankcije Moskvi zbog invazije na Ukrajinu.

Analiza tržišta pokazala je da kineski proizvođači automobila trenutno imaju 42 posto udjela u prodaji novih automobila u Rusiji (Reuters)

Kineski proizvođači automobila brzo osvajaju rusko tržište, nakon egzodusa evropskih, američkih, japanskih i južnokorejskih proizvođača, izvijestila je francuska konsultantska kompanija za automobilski sektor Inovev.

Kina je uskočila kako bi popunila prazninu nastalu zbog povlačenja poznatih inostranih brendova, nakon što su zapadne sile uvele ekonomske sankcije Moskvi zbog invazije na Ukrajinu u februaru 2022. godine, prenosi Hina.

Analiza tržišta francuske konsultantske kompanije pokazala je da kineski proizvođači automobila trenutno imaju 42 posto udjela u prodaji novih automobila u Rusiji.

Mjesečna prodaja 40.000 vozila

Nakon početka rata u Ukrajini, prema stručnjacima iz autoindustrije, rusko tržište palo je sa prosječnih 140.000 prodanih vozila mjesečno na gotovo 40.000 mjesečno.

Ruski proizvođači automobila dobro su se držali uprkos ekonomskim turbulencijama, ocijenio je Inovev, no obim prodaje kineskih kompanija sada je izjednačen s obimom najvećeg ruskog proizvođača automobila AvtoVAZ-a.

Kineski brendovi u prvom ovogodišnjem kvartalu prodali su 64.432 automobila i lakih ekonomskih vozila, prema podacima Inoveva.

Usporedbe radi, u istom periodu prošle godine prodali su ih 24.734, a u prvom kvartalu 2021. godine njih 18.981, objavila je konsultantska kompanija.

Izvor: Agencije

Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada