Inflacija u Turskoj usporila na 44 posto uoči izbora

Kriza troškova života nagrizla je štednju domaćinastava, ali i Erdoganovu popularnost uoči predsjedničkih i parlamentarnih izbora 14. maja.

Nestandardno smanjenje kamatnih stopa izazvalo je valutnu krizu krajem 2021. (Getty Images)

Godišnja inflacija u Turskoj u aprilu je, prema službenim podacima, usporila na 43,68 posto, splasnuvši pred izbore, za koje neke ankete pokazuju da predsjedniku Tayyipu Erdoganu prijeti mogući gubitak, ponajprije zbog rasta troškova života.

Nestandardno smanjenje kamatnih stopa koje je tražio Erdogan izazvalo je valutnu krizu krajem 2021. godine, potaknuvši lani skok inflacije u Turskoj na 85,51 posto, najveći nivo u 24 godine.

U decembru je inflacija posustala, a u martu je iznosila 50,51 posto, zahvaljujući povoljnom baznom efektu i relativno stabilnoj liri, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Indeks potrošačkih cijena (CPI) u aprilu je pokazao rast od 2,39 posto u odnosu na prethodni mjesec, objavio je turski statistički ured.

Erdoganova borba s kamatama

Kriza troškova života nagrizla je štednju domaćinastava, također i Erdoganovu popularnost uoči predsjedničkih i parlamentarnih izbora 14. maja, koji se smatraju najvećim testom u njegovoj 20-godišnjoj vladavini.

Neke ankete pokazuju da Erdogan zaostaje za glavnim protivnikom Kemalom Kilicdarogluom.

Ekonomisti kažu da bi inflacija mogla ponovo porasti.

Haluk Burumcekci iz konsultantske kompanije Burumcekci Consulting prognozira da bi godišnja stopa inflacije mogla usporavati do juna.

“Godišnji CPI mogao bi se smanjiti najviše na 40 posto u prvoj polovini godine i završiti u rasponu od 50 do 55 posto za ovu godinu”, napisao je u bilješci.

Neki ekonomisti očekuju povratak standardnoj monetarnoj politici nakon izbora, bez obzira na njihov ishod, ali Erdogan je nedavno rekao da će kamatne stope nastaviti padati sve dok je on na vlasti.

Rast cijena u zdravstvu 66,62 posto

Na godišnjem nivou, najveći porast cijena u aprilu bilježi sektor zdravstva, za 66,62 posto, a slijede usluge restorana i hotela, s rastom cijena od 66,41 posto, te hrana i bezalkoholna pića, čija je cijena porasla za 53,92 posto.

Na mjesečnom nivou cijene u segmentu komunikacija porasle su za 5,93 posto, cijene usluga restorana i hotela za 4,24 posto, a cijene hrane i bezalkoholnih pića za 3,95 posto.

Indeks proizvođačkih cijena pokazao je u aprilu rast od 0,81 posto na mjesečnom nivou i od 52,11 posto na godišnjom nivou, pokazuju najnoviji podaci statističkog ureda.

Izvor: Agencije