Ajay Banga novi predsjednik Svjetske banke

Amerikanca indijskog porijekla za ovu finansijsku instituciju nominirao je predsjednik SAD-a Joe Biden, kao jedinog kandidata za tu poziciju.

Od završetka Drugog svjetskog rata Amerikanac vodi Svjetsku banku, a na čelu Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) uvijek je Evropljanin (Reuters)

Ajay Banga, kandidat SAD-a, izabran je za novog predsjednika Svjetske banke, potvrdila je ta institucija u saopćenju.

Banga je bio jedini kandidat i njegov izbor nije iznenađenje.

Ajay Banga je Amerikanac indijskog porijekla, a nominirao ga je američki predsjednik Joe Biden.

Zamijenit će Davida Malpassa, također Amerikanca, koji je ranije služio u administraciji bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Trebao bi preuzeti dužnost 1. juna, navedeno je iz Svjetske bane, prenosi Beta, pozivajući se na AFP.

Novoizabrani predsjednik je više puta rekao da će prioritet biti finansiranje borbe protiv klimatskih promjena i reforma Svjetske banke.

Biden: Bit će ‘transformativni vođa’

Biden je čestitao Bangi na “velikom izboru” da vodi Svjetsku banku, koju je opisao kao “jednu od najkritičnijih institucija čovječanstva za smanjenje siromaštva i širenje prosperiteta širom svijeta”.

“Ajay Banga bit će transformativni vođa, koji će donijeti stručnost, iskustvo i inovaciju na mjesto predsjednika Svjetske banke”, rekao je Biden, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

“On će pomoći u upravljanju institucijom dok se razvija i širi, kako bi odgovorila na globalne izazove koji direktno utječu na njenu temeljnu misiju smanjenja siromaštva – uključujući klimatske promjene.”

Od završetka Drugog svjetskog rata Amerikanac vodi Svjetsku banku, a na čelu Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) uvijek je Evropljanin.

Izvor: Agencije