Inflacija u Njemačkoj osjetno usporila u maju

Inflacija u u najvećoj evropskoj ekonomiji osjetno usporila u maju, pokazale su preliminarne procjene Destatisa, odražavajući znatno blaži rast cijena energije.

Majska stopa rasta odražava visoku poredbenu osnovicu u prošloj godini (EPA)

Inflacija u Njemačkoj osjetno je usporila u maju, pokazale su preliminarne procjene Destatisa, odražavajući znatno blaži rast cijena energije.

Potrošačke cijene porasle su u maju 6,1 posto prema istom lanjskom razdoblju, pokazuju preliminarne procjene statističkog ureda, prenosi Hina.

Godišnja inflacija u najvećoj evropskoj ekonomiji zamjetno je tako niža nego u aprilu, martu i februaru, kada je iznosila 7,2 posto, odnosno 7,4  posto i 8,7 posto, navode u Destatisu.

U odnosu na april cijene su kliznule za 0,1 posto, nakon 0,4-postotnog rasta u aprilu, izračunali su statističari.

U Destatisu procjenjuju da je u maju osjetno na godišnjem nivou posustao rast cijena energenata i motornih goriva, utvrdivši da su kućanstva za njih izdvajala 2,6 posto više nego u istom prošlogodišnjem mjesecu.

U aprilu cijene te kategorije proizvoda bile su porasle za 6,8 posto.

Majska stopa rasta odražava visoku poredbenu osnovicu u prošloj godini, kada su cijene poskočile zbog ulaska ruskih jedinica u Ukrajinu, tumače statističari.

Hrana u maju skuplja 14,9 posto

Uz visoku poredbenu osnovicu u maju 2022. godine, statističari znatno blaže poskupljenje objašnjavaju i državnim mjerama pomoći kućanstvima i kompanijama.

Hrana je u maju poskupjela za 14,9 posto, nešto slabije nego u aprilu.

Za robu statističari procjenjuju da je na godišnjem nivou poskupjela 7,7 posto, nakon 9,3-postotnog poskupljenja u aprilu.

Uslugama je, prema preliminarnim podacima, cijena porasla 4,5 posto, nešto slabije nego u aprilu, pokazuju tablice Destatisa.

Harmonizirani indeks potrošačkih cijena (HICP), koji se koristi za usporedbu s ostalim zemljama Evropske unije, pokazao je rast potrošačkih cijena na godišnjem nivou za 6,3 posto, osjetno slabiji nego u aprilu, kada je dosezao 7,6 posto.

Na mjesečnom nivou cijene su prema HICP-u u maju kliznule 0,2 posto, pokazuju preliminarni podaci Destatisa.

U aprilu su bile za 0,6 posto više nego u prethodnom mjesecu.

Izvor: Agencije