Saudijski fond najavljuje tri milijarde dolara ulaganja u Iraku

Investicijska kompanija za saudijsko-iračka ulaganja jedan je od šest ogranaka koje je saudijski fond najavio u regiji Bliskog istoka i sjeverne Afrike.

Fond trenutno upravlja imovinom vrijednom oko 620 milijardi dolara (Reuters)

Saudijski stabilizacijski fond osnovao je ogranak koji će ulagati u kompanije u Iraku, s kapitalom od tri milijarde dolara, rekao je privremeni upravitelj Muteb Alshatari.

Investicijska kompanija za saudijsko-iračka ulaganja jedan je od šest ogranaka koje je saudijski fond najavio u regiji Bliskog istoka i sjeverne Afrike, zacrtavši ulaganja i u Jordanu, Bahrainu, Sudanu, Omanu i Egiptu, javlja Hina.

Ogranak u Egiptu osnovan je prošle godine i u augustu je kupio manjinske udjele u četiri egipatske kompanije izlistane na berzi, vrijedne 1,3 milijarde dolara.

Ulaganja u infrastrukturu

U oktobru je fond najavio ukupno 24 milijarde dolara ulaganja u infrastrukturu, nekretnine, rudarstvo, zdravstvo, proizvodnju hrane i poljoprivredu te industriju i tehnologiju.

Irački ogranak ulagat će, između ostalog, u infrastrukturu, rudarstvo, poljoprivredu, nekretnine i financijske usluge, naveo je Alshatari na sastanku Saudijsko-iračkog koordinacijskog vijeća.

Fond trenutno upravlja imovinom vrijednom oko 620 milijardi dolara, a do 2025. njezina vrijednost trebala bi premašiti 1.000 milijardi dolara.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada