Kina uvodi prvi komercijalni avion, konkurenciju Airbusu i Boeingu

Avion je proizvela kompanija Commercial Aviation Corp of China kao konkurenta ‘porodicama’ aviona Airbus A320neo i Boeing 737 MAX, a već je obavio mnoge letove bez putnika.

Iako se sastavlja u Kini, avion C919 uveliko se oslanja na zapadne komponente, uključujući motore i drugo (Reuters)

China Eastern Airlines, prvi kupac domaćeg kineskog uskotrupnog mlaznjaka C919, u nedjelju će krenuti s prvim komercijalnim letom tog aviona, pokazala je aplikacija tog avioprijevoznika.

Avion C919 poletjet će pod brojem leta MU9191 u 10:45 po pekinškom vremenu s međunarodnog aerodroma Shanghai Hongqiao i sletjeti na Beijing Capital u 13:10, javlja Reuters.

Komercijalni rad aviona C919 označava prekretnicu u nadama Kine da će ta letjelica razbiti dugogodišnji duopol Airbusa i Boeinga u svjetskoj avioindustriji.

Avion je proizvela kompanija Commercial Aviation Corp of China kao konkurenta „porodicama“ aviona Airbus A320neo i Boeing 737 MAX, a već je obavio mnoge letove bez putnika.

Glavna baza u Šangaju

China Eastern Airlines prethodno je objavio da će C919 letjeti komercijalno sa Šangajem kao glavnom bazom.

Taj avioprijevoznik je potpisao ugovor za izradu pet aviona C919 u martu 2021. godine te je svoj prvi primjerak, označen brojem B-919A, primio u decembru i počeo 100 sati testnih letova za provjeru praznih aviona.

Kineska državna novinska agencija Xinhua najavila je prošle godine da će C919 obaviti svoj prvi komercijalni let u proljeće.

Avion sa 164 sjedala dolazi s rasporedom kabine u dvije klase, koja se sastoji od poslovnih i ekonomskih sjedala. Iako se sastavlja u Kini, uveliko se oslanja na zapadne komponente, uključujući motore i drugo, prenosi Hina.

Izvor: Agencije