EU nastavlja suspenziju carina za proizvode iz Ukrajine

Ministri članica Evropske unije odgovorni za trgovinu složili su se s produženjem mjera koje podrazumijevaju ukidanje carina i drugih ograničenja uvedenih u junu prošle godine.

U procesu kretanja u EU-u ovu liberalizaciju, dosad privremenu, moramo pretvoriti u trajnu, bez ikakvih izuzetaka ili ograničenja, rekao je ukrajinski predsjednik Zelenski (Reuters)

Evropska unija će suspendirati ograničenja uvoza iz Ukrajine na godinu dana nakon odbijanja zabrane uvoza, koju su uvele neke članice Unije usred protesta poljoprivrednika zbog niskih cijena.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski zahvalio je Uniji na produženju i obećao da će raditi na ispunjavanju standarda potrebnih za osiguranje članstva u bloku 27 zemalja, javlja Reuters.

Vijeće EU-a objavilo je u tweetu da su se ministri članica odgovorni za trgovinu složili s produženjem mjera koja podrazumijevaju ukidanje carina i drugih ograničenja uvedenih u junu prošle godine.

„U procesu našeg kretanja u Evropsku uniju ovu liberalizaciju, dosad privremenu, moramo pretvoriti u trajnu, bez ikakvih izuzetaka ili ograničenja“, rekao je Zelenski u svom noćnom videoobraćanju.

Obustava svih carina dovela je do pritužbi poljoprivrednih grupa, što je kulminiralo kada su Poljska i Mađarska u aprilu zabranile uvoz nekih žitarica iz Ukrajine. Te su zemlje postale tranzitne rute za ukrajinsko žito koje se nije moglo izvoziti kroz crnomorske luke.

Negodovanje susjednih država

I prije ruske invazije Ukrajina je imala koristi od ukidanja većine carina EU-a, u nekim slučajevima s prijelaznim periodima, prema sporazumu o slobodnoj trgovini između EU-a i Ukrajine koji se primjenjuje od 2016.

No, do prošle godine EU je zadržao minimalne cijene za voće i povrće te carine i kvote za druge osjetljive poljoprivredne proizvode, poput mesa, mliječnih proizvoda, šećera i nekih žitarica.

Pet susjednih zemalja – Mađarska, Poljska, Bugarska, Rumunija i Slovačka – zabranit će domaću prodaju određenih žitarica iz Ukrajine, dok će dopustiti njihov tranzit za izvoz na druga mjesta.

Zelenski je upozorio da, nakon što procedure postanu trajne, „još postoji rizik da neka ograničenja budu na snazi“.

Kijev će, rekao je, raditi na pronalaženju rješenja „posebno za poljoprivrednike u Ukrajini i nekim susjednim zemljama koje će zadovoljiti zajedničke evropske interese i standarde“.

Evropski parlament već je podržao prijedlog suspenzije carina.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada