EU će podržati uštedu energije ako cijene opet porastu

Evropska komisija objavila je izvještaj koji uključuje preporuke o ekonomskoj situaciji članica Unije.

Potpredsjednik Evropske komisije kaže da su posljednje tri godine bile veoma teške za građane i kompanije u Evropi (Reuters)

Evropska komisija zatražila je od članica Unije da se pridržavaju finansijskih pravila EU-a.

U izvještaju koji uključuje preporuke o ekonomskoj situaciji zemalja članica EU-a pozivaju se sve države članice da održe zdravu fiskalnu poziciju i da provode oprezne fiskalne politike koje ograničavaju nominalno povećanje neto primarnih rashoda, prenosi Anadolija.

Također se apelira na države članice EU-a da javna izdvajanja i fondove EU-a koriste na način koji će posebno promovirati zelenu i digitalnu transformaciju.

U izvještaju je, također, naglašen značaj podrške uštedi energije u slučaju ponovnog povećanja cijena energenata.

‘Suočeni s brojnim izazovima’

Evropska komisija je navela da su Njemačka, Francuska, Španija, Nizozemska, Portugal, Rumunija, Švedska, Mađarska i Kipar zabilježili makroekonomske neravnoteže, a Grčka i Italija “ekstremnu makroekonomsku neravnotežu”.

Valdis Dombrovskis, potpredsjednik EK-a, izjavio je da su posljednje tri godine bile veoma teške za građane i kompanije u Evropi.

“Uprkos nedavnom padu cijena energenata, suočeni smo i dalje s brojnim izazovima, posebno visokom stopom inflacije, koja smanjuje kupovnu moć i konkurentnost kompanija”, rekao je Dombrovskis.

Izvor: Agencije