MMF upozorava: Nizak rast BDP-a i visoka inflacija su opasni za BiH

Prema procjenama MMF-a, rast BDP-a u Bosni i Hercegovini ove će godine iznositi svega dva posto, a inflacija šest posto.

Alina Iancu, voditeljica misije za BiH u sjedištu MMF-a, opisala je inflaciju od šest posto 'neugodno visokom', a projektirani rast BDP-a od dva posto 'izuzetno niskim' za potrebe zemlje (Pixsell)

Međunarodni monetarni fond (MMF) poziva vlasti Bosne i Hercegovine na što brže provođenje reformi koje bi osigurale dugoročnu ekonomsku i finansijsku stabilnost te zemlje kojoj prijeti usporavanje ekonomskog rasta kao i visoka inflacija, potvrdili su u Sarajevu predstavnici te organizacije.

Prema procjenama MMF-a, rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) u Bosni i Hercegovini ove će godine iznositi svega dva posto, dok će inflacija biti šest posto.

Alina Iancu, voditeljica misije za Bosnu i Hercegovinu u sjedištu MMF-a u Washingtonu, opisala je pred novinarima takvu inflaciju “neugodno visokom”, a projektirani rast BDP-a “izuzetno niskim” za potrebe zemlje.

Srednjoročne prognoze rasta BDP-a su na nivou od, također, skromnih tri posto, što u MMF-u, također, smatraju apsolutno nedovoljnim.

Upozorila je kako su rizici za Bosnu i Hercegovinu “veoma izraženi”, posebno zbog naglog usporavanja ekonomskih aktivnosti u Evropi, ali i zbog jačanja političkih napetosti u samoj zemlji te sve izraženijih finansijskih rizika.

Nužno podizanje kamatnih stopa

To uključuje sve rastrošniju javnu potrošnju za kojom poseže država, ali posebno njeni entiteti, pri čemu se vlasti u bh. entitetu Republika Srpska pouzdaju kako će to uspjeti izdržati zahvaljujući pojačanom “skupom” zaduživanju na unutrašnjem kao i na vanjskim tržištima.

Iancu je kazala kako MMF zbog toga poziva vlasti Bosne i Hercegovine da rade na obuzdavanju inflacije i koriste fiskalne instrumente za te svrhe kroz smanjenje trenutne potrošnje.

Istakla je kako je podizanje kamatnih stopa nužno jer se moraju smanjiti razlike između tih stopa u eurozoni i Bosni i Hercegovini, jer je izvjesno da će kamatne stope na svjetskim tržištima i u narednim godinama ostati razmjerno visoke.

Od Bosne i Hercegovine se očekuje i da hitno uspostavi fond za finansijsku stabilnost koji bi pomagao u eventualnoj krizi bankarskog sektora kao i da usvoji novi zakon o sprečavanju pranja novca i terorističkih aktivnosti te da se pripremi za mehanizam EU-a o graničnoj prilagodbi emisija ugljika.

Izvor: Agencije