Yellen: Početak juna krajnji rok za podizanje granice duga

Ministrica finansija kaže da će biti teških odluka koje treba donijeti u vezi s isplatama Amerikancima ako Kongres ne uspije podići gornju granicu duga.

Uvijek postoji neizvjesnost o poreskim priznanicama i potrošnji, kaže ministrica Yellen (EPA)

Američka ministrica finansija Janet Yellen izjavila je da 1. juni ostaje krajnji rok za podizanje granice federalnog duga i upozorila kako su prilično slabi izgledi da vlada osigura dovoljno prihoda i premosti do 15. juna, kada treba platiti više poreskih dugova.

Za NBC je rekla da će biti teških odluka koje treba donijeti u vezi s isplatama Amerikancima ako Kongres ne uspije podići gornju granicu duga, koji trenutno iznosi 31.400 milijardi dolara, prije nego što Ministarstvo finansija ostane bez novca i bude primorano da ne ispuni finansijske obaveze.

“U posljednjem pismu Kongresu naznačila sam da očekujemo da nećemo moći platiti sve naše račune početkom juna… možda već 1. juna. Nastavit ću redovno obavještavati Kongres, ali svakako nisam promijenila svoju procjenu. Tako da mislim da je to krajnji rok”, kazala je Yellen.

Bijela kuća pregovara s republikancima

Na pitanje bi li Ministarstvo finansija moglo prebroditi do 15. juna prije nego što ostane bez novca, rekla je da postoji neizvjesnost o tačnom danu kada bi se to moglo dogoditi, ali da sumnja kako bi novac mogao potrajati nakon 15. juna, prenosi Reuters.

“Uvijek postoji neizvjesnost o poreskim priznanicama i potrošnji i zato je teško biti potpuno siguran u to, ali je moja procjena kako su izgledi da dođemo do 15. juna i budemo u mogućnosti platiti sve naše račune prilično mala”, kazala je Yellen.

Pregovarački tim Bijele kuće i kongresmeni iz redova republikanske većine nastavili su razgovore o prihvatljivom maksimumu javnog duga, pitanja koje prate nemir i neizvjesnost na finansijskim tržištima.

Bez dogovora dvije strane SAD bi se mogao naći u situaciji da ne može pokriti javni dug, što bi značilo da se aktuelna administracija više ne bi mogla ni zaduživati, ni servisirati sve finansijske obaveze.

Izvor: Agencije