EU ulaže još 48 miliona eura u gradnju autoputa kroz BiH

Autoput kroz BiH, koji povezuje Budimpeštu i Ploče, gradi se više od dva desetljeća, a tek sada se spominje da bi radovi mogli biti okončani u narednih pet godina.

Radovi na mostu Počitelj, jednom od najvećih infrastrukturnih projekata na Koridoru 5C kroz BiH (Pixsell)

Evropska unija osigurala je putem Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) dodatnih 43,8 miliona eura kako bi se dovršila gradnja autoputa na koridoru Vc koji povezuje Budimpeštu i Ploče na dijelu koji prolazi kroz Bosnu i Hercegovinu, a ugovor o aktiviranju tih sredstava u ponedjeljak je potpisan u Sarajevu.

Autoput na koridoru Vc kroz Bosnu i Hercegovinu koji je projektiran u dužini od 330 kilometara i procijenjen na više od četiri milijarde eura gradi se više od dva desetljeća, a tek sada se spominje kako bi radovi mogli biti okončani u narednih pet godina.

S ciljem ubrzanja radova Unija je osigurala dodatna sredstva kroz investicijski okvir za ulaganja na Zapadnom Balkanu.

“Ovo je najvažniji infrastrukturni projekt u historiji Bosne i Hercegovine”, kazao je nakon potpisivanja ugovora o donaciji Johann Sattler, šef Delegacije EU-a u Bosni i Hercegovini, dodajući kako je napokon ubrzana gradnja autoputa jer se više ne rade male dionice za razliku od ranije prakse kada se odvojeno gradilo tek po dva ili tri kilomera.

Povezivanje Sarajeva i Mostara poseban izazov

Podsjetio je kako Bosna i Hercegovina još čeka izazov gradnje zahtjevne dionice autoputa između Sarajeva i Mostara koja uključuje i tunel kroz planinu Prenj projektiran u dužini od 11 kilometara.

Kada bude izgrađen, trebao bi postati deveti po dužini cestovni tunel u Evropi. Najave su kako bi samo njegova gradnja mogla potrajati i do šest godina, piše Hina.

Sattler je u ponedjeljak kazao kako vjeruje da će se to moći završiti navrijeme.

“Naš je cilj vidjeti izgrađenu cijelu autocestu do 2027. ili 2028. godine, kako je najavljeno”, kazao je Satter.

Dodao je kako Unija ostaje spremna pomoći i djelovati u Bosni i Hercegovini kako i koliko god to treba.

Istaknuo je kako je važno poduzeti sve da Bosna i Hercegovina u novom izvještaju Evropske komisije o napretku dobije pozitivne ocjene, što će se dogoditi budu li novoformirane vlasti provodile reforme na koje su se obavezale.

Izvor: Agencije