G7: Investicije u plinski sektor mogu biti ‘privremeno prihvatljive’

Članice grupe G7 prihvataju privremeno javne investicije u plinski sektor, dok države ubrzavaju napore za postizanje energetske nezavisnosti od Rusije.

Čelnici G7 na samitu u Hirošimi (EPA)

Članice grupe G7 prihvataju privremeno javne investicije u plinski sektor, dok države ubrzavaju napore za postizanje energetske nezavisnosti od Rusije, piše u nacrtu zajedničke izjave koja sadrži i odredbu o svijetu bez nuklearnog oružja te sankcije protiv ruskog rudarskog sektora.

Ako završna izjava u nedjelju, nakon kraja skupa čelnika G7 u Japanu, ostane identična nacrtu u posjedu Reutersa, to će, u usporedbi s ministarskim sastankom prošlog mjeseca, predstavljati snažniju podršku najvećih svjetskih ekonomija investicijama u plinski sektor.

Ministri za klimu G7 u aprilu su, uprkos neslaganju između Japana i evropskih država, usuglasili da plinske investicije “mogu biti prihvatljive za pomoć potencijalnim tržišnim manjkovima” nastalim zbog ruske invazije na Ukrajinu i njenih posljedica na energetsko tržište.

“U vanrednim okolnostima ubrzavanja napuštanja naše ovisnosti o ruskoj energiji, javno finansirane investicije u plinski sektor mogu biti prihvaćene kao privremen odgovor, ako su provedene na način sukladan našim klimatskim ciljevima”, piše u nacrtu, prenosi Hina.

Za svijet bez nuklearnog oružja

U njemu se ponavlja podrška sedam država cilju nultih emisija stakleničkih plinova najkasnije do 2050. godine te se naglašava “stvarna i hitna” potreba ubrzanja zelene tranzicije kao sredstva postizanja energetske sigurnosti.

“Prepoznajući primarnu potrebu za ubrzanjem prelaza na čistu energiju, naglašavamo važnu ulogu koju mogu imati povećane isporuke LNG-a”, piše u nacrtu.

Njime se ponovo potvrđuju ambiciozni ciljevi razvoja offshore vjetroelektrana i solarnih generatora, koji su dogovoreni prošlog mjeseca u Sapporu.

Čelnici G7 u završnom dokumentu bi trebali izraziti i “predanost postizanju svijeta bez nuklearnog naoružanja”, sigurnom za sve, kroz “realističan, pragmatičan i odgovoran pristup”.

Reuters naglašava da ovaj nacrt nije konačan te bi se do kraja sastanka na vrhu u nedjelju mogao izmijeniti.

Očekuje se da će konačan tekst završne izjave biti objavljen u nedjelju, nakon tri dana skupa u japanskoj Hirošimi.

Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel najavio je da će Evropa također uvesti sankcije na ruske dijamante.

Sankcije ruskoj rudarskoj industriji

Velika Britanija je na početku sastanka u petak objavila nove sankcije protiv ruske rudarske industrije, prije svega na aluminij, dijamante i bakar.

Rusija je 2021. godine izvezla dijamanata u vrijednosti između četiri i pet milijardi dolara.

Čelnici država i vlada G7 trebali bi razgovarati i o nizu drugih sankcija protiv Rusije, uključivo o američkim mjerama da stave 70 ruskih i stranih entiteta na crnu trgovinsku listu SAD-a.

Velika Britanija će također ciljati dodatnih 86 osoba i kompanija iz vojno-industrijskog kompleksa, uz one uključene u energetsku, metalnu i brodsku industriju, rečeno je na skupu.

U nedjelju će čelnicima G7 pridružiti i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

Izvor: Agencije