Ministrica finansija Janet Yellen upozorila da SAD uskoro mogu ostati bez novca

Zvaničnici ministarstva finansija upozoravaju da je probijanje granice duga velika opasnost za finansijsku poziciju SAD.

Janet Yellen upozorila na moguću finansijsku krizu (EPA)

Ministrica finansija SAD-a Janet Yellen upozorila je da bi ta država mogla da bude u opasnosti da već 1. juna ostane bez novca da izmiruje dug ako Kongres ne podigne granicu zaduživanja i da bi to moglo da izazove globalnu finansijsku krizu, prenosi Beta.

U pismu liderima oba doma Kongresa, Predstavničkog doma i Senata, Yellen je apelovala da što prije podignu granicu zaduživanja SAD-a koja je sada na 31,4 hiljade milijardi dolara.

Ako to ne urade, savezna vlada neće biti u mogućnosti da pozajmljuje novac, a Yellen kaže da se ne može znati tačan datum kada vlada ostaje bez novca, prenosi Glas Amerike.

“Ono što smo naučili iz ovakvih situacija iz prošlosti je da čekanje do posljednjeg momenta može ozbiljno da ošteti i poslovanje i povjerenje potrošača, poskupi kredite za građane i negavitno utiče na kreditni rejting SAD-a”, navela je Yellen.

Neizvjesna situacija

U januaru Yellen je pisala kongresnim liderima i navela da je njeno ministarstvo već počelo da preduzima mjere da bi se izbjeglo situaciju u kojoj se ne bih mogao otplaćivati federalni dug.

Ministarstvo finansija je jučer objavilo da planira da pozajmi više novca od aprila do juna ove godine, iako je federalna vlada blizu dostizanja gornje granice zaduživanja.

SAD planiraju da u ovom kvartalu pozajme 726 milijardi dolara, što je 449 milijardi više nego što je projektovano u januaru.

Zvaničnici ministarstva finansija upozoravaju da je probijanje granice duga velika opasnost za finansijsku poziciju SAD.

Finansijski stres

Eric Van Nostrand, pomoćnik ministrice zadužen za ekonomsku politiku, navodi u saopštenju da “čak i ako Kongres podigne granicu zaduživanja prije nego što bude probijena, nesigurnost koja vlada u vezi sa ovom temom može da podigne troškove pozajmljivanja novca i uzrokuje dodatni finansijski stres”.

“Nema vremena za gubljenje”, kaže Shai Akabas iz organizacije Centar za dvostranačku politiku. “Vlada SAD će za nekoliko sedmica ponovo doći u situaciju da ne može da izmiri obaveze. I takva pozicija ne laska državi koja se smatra jednim od temelja finansijskog sistema.”

Demokrate i Bijela kuća žele da Kongres poveća granicu zaduživanja. Republikanci u Predstavničkom domu nedavno su usvojili prijedlog o povećanju gornje granice zaduživanja, ali uz smanjenje potrošnje.

Predsjednik Joe Biden je pozvao kongresne lidere na sastanak 9. maja, kako bi riješili ovaj problem.

Izvor: Agencije