Finansijski čelnici G7 upozoravaju na globalnu neizvjesnost

Zabrinutost zbog neispunjavanja obveza SAD-a je potaknula neizvjesnost u vezi globalnih ekonomskih izgleda, već zamagljenih tvrdoglavo visokom inflacijom i bankrotom američkih banaka.

Finansijski čelnici G7 su postavili rok do kraja godine za pokretanje nove šeme za diverzifikaciju globalnih opskrbnih lanaca (Reuters)

Na završetku svog trodnevnog sastanka zasjenjenog zastojem u vezi s gornjom granicom duga SAD-a i posljedicama ruske invazije na Ukrajinu, finansijski čelnici grupe G7 bogatih nacija upozorili su u subotu na povećanje globalne ekonomske neizvjesnosti.

Njihovo okupljanje u japanskom gradu Niigati uslijedilo je jer je zabrinutost zbog neispunjavanja obveza SAD-a potaknula neizvjesnost u vezi globalnih ekonomskih izgleda, već zamagljenih tvrdoglavo visokom inflacijom i bankrotom američkih banaka, prenosi Hina.

“Globalna ekonomija pokazala je otpornost na brojne šokove, uključujući pandemiju COVID-a 19, ruski agresorski rat protiv Ukrajine i povezane inflatorne pritiske”, rekli su čelnici u saopćenju nakon sastanka.

“Moramo ostati oprezni te ostati agilni i fleksibilni u našoj makroekonomskoj politici usred povećane neizvjesnosti u vezi globalnih ekonomskih izgleda.”

U saopćenju se ne spominje zastoj u vezi gornje granice američkog duga, koji pogađa tržišta u vrijeme kada troškovi posudbe rastu zbog agresivnog monetarnog stezanja američkih i evropskih centralnih banaka.

Plaćanje duga

Američka ministrica finansija Janet Yellen rekla je u petak da će se iduće sedmice sastati s vodećim bankarima Wall Streeta kako bi razgovarala o mogućnosti da Washington ne plati svoj dug prvi put od 1789.

“Jasno je da bi nevolje u najvećej svjetskoj ekonomiji bile negativne za sve”, rekao je predsjednik Svjetske banke David Malpass za Reuters na marginama sastanka G7 istog dana. “Posljedice bi bile loše da se to ne učini.”

O bankovnim problemima, u saopćenju se kaže da će se kreatori politika pozabaviti “podacima, nadzornim i regulatornim prazninama u bankarskom sistemu”.

Zadržali su ocjenu iz aprila da je globalni finansijski sistem “otporan”, zahvaljujući regulatornim reformama provedenim nakon globalne finansijske krize 2008. godine.

Upozoravajući da je inflacija i dalje “povišena”, centralne banke G7 naglasile su svoju predanost stabilnosti cijena i osiguravanju da očekivana inflacija ostane ograničena, pokazalo je saopćenje.

Grupa je ponovila svoju osudu ruske invazije na Ukrajinu i obećala pojačati nadzor nad prekograničnim transakcijama između Rusije i drugih zemalja. Finansijski čelnici G7 u svom su saopćenju također postavili rok do kraja godine za pokretanje nove šeme za diverzifikaciju globalnih opskrbnih lanaca.

Nova šema predviđa da G7 nudi pomoć zemljama s niskim i srednjim prihodima kako bi mogle igrati veću ulogu u opskrbnim lancima za proizvode povezane s energijom, poput rafiniranja minerala i obrade proizvodnih dijelova.

Izvor: Agencije