Francuska prijeti prehrambenoj industriji porezima zbog visokih cijena

Rast cijena hrane u Francuskoj dosegao je proteklih mjeseci rekordnih 15 posto, uprkos pojeftinjenju sirovina.

Prehrambena industrija ubire veliku dobit i mora ponovno pregovarati sa trgovcima i sniziti cijene, smatra francuska vlada (Arhiva)

Francuska vlada mogla bi upotrijebiti porezne mjere kako bi srezala dobit prehrambene industrije ako ne prihvati pregovore o visokim cijenama, rekao je ministar financija Bruno Le Maire.

Rast cijena hrane u Francuskoj dosegao je proteklih mjeseci rekordnih 15 posto, uprkos pojeftinjenju sirovina, prenosi Hina.

Prehrambena industrija ubire veliku dobit i mora ponovno pregovarati sa trgovcima i sniziti cijene, rekao je Le Maire.

Nagli rast cijena hrane

“Ako se prehrambena industrija ne vrati pregovorima upotrijebit ćemo sve mjere koje su nam na raspolaganju, uključujući poreze, kako bismo oduzeli nepravedno stečenu dobit na grbači građana”, rekao je ministar.

Cijene hrane u Francuskoj naglo su porasle nakon što su u redovnim godišnjim pregovorima u martu prehrambene kompanije i trgovci na malo dogovorili prosječno povećanje cijena od deset posto, nužno, kako su ustvrdili, da se pokriju viši troškovi proizvodnje.

Budući da visoke cijene hrane potiču ukupnu inflaciju, Le Maire je u više navrata pozivao na ponovno otvaranje pregovora kako bi i potrošači osjetili globalni pad cijena sirovina.

Izvor: Agencije

Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada