Banka Engleske podigla kamatne stope na najviši nivo od kraja 2008.

Odluka devetočlanog Odora za monetarnu politiku Banke da podigne svoju glavnu kamatnu stopu za četvrtinu procentnog poena na 4,5 posto bila je očekivana na finansijskim tržištima.

epa10620634 The logo of the Bank of England in the financial district of City of London, Britain, 11 May 2023. The Bank of England will announce its latest decision on interest rates on 11 May. It is widely expected to raise them again for a 12th consecutive time - from 4.25 percent to 4.5 percent - meaning a rise in mortgage and loan payments as well. EPA-EFE/NEIL HALL (EPA)

Banka Engleske je podigla kamatne stope na najviši nivo od kraja 2008. godine, boreći se s visokom inflacijom u Velikoj Britaniji.

Odluka devetočlanog Odora za monetarnu politiku Banke da podigne svoju glavnu kamatnu stopu za četvrtinu procentnog poena na 4,5 posto bila je očekivana na finansijskim tržištima. To je 12. povećanje po redu, prenosi agencija Beta, pozivajući se na AP.

Druge glavne centralne banke kao što su: Američke federalne rezerve i Evropska centralna banka, također, podižu kamatne stope da bi oborile stope inflacije s višedecenijskih maksimuma.

Očekuje se pad inflacije do kraja godine

Banka Engleske je počela podizati kamatne stope krajem 2021. godine sa niskih 0,1 posto kako bi pod kontrolom držala poskupljenja koja su bila posljedica ukidanja ograničenja zbog korona virusa, a potom i ruske invazije na Ukrajinu, što je dovelo do rasta cijena energenata.

Banka, čiji je cilj da drži inflaciju na blizu dva posto, saopćila je da će inflacija, koja je sada nešto iznad deset posto, do kraja godine vjerovatno pasti na blizu pet posto.

U dokumentima uz svoju današnju odluku Banka je saopćila da su cijene hrane ostale više duže nego što se očekivalo, te očekuje da će inflacija potrošačkih cijena opadati sporije nego što se mislilo.

Izvor: Agencije