Regulatorne vlasti SAD-a prodale banku First Republic banci JP Morgan

Regulatorna tijela preuzela su rano jutros kontrolu nad kalifornijskom bankom First Republic Bank i prodali sve njene depozite i većinu imovine bankarskom gigantu JP Morgan Chase.

First Republik Bank je treća propala banka u SAD-u u posljednja tri mjeseca (EPA)

Američke regulatorne vlasti preuzele su kontrolu nad kalifornijskom bankom u teškoćama First Republic Bank koju otkupljuje američki bankarski gigant JPMOrgan, objavila je danas Savezna agencija za garanciju bankarskih depozita FDIC, prenosi Beta.

Banka je bila pod velikim pritiskom otkad su krahirale dvije banke sličnog profila, početkom marta, Banka Silicijumske doline SVB (Silicon Valley Bank) i Signature Bank koje su regulatorna tijela preuzela pošto su bogati klijenti zabrinuti za održivost tih banaka počeli masovno da povlače svoja sredstva.

Regulatorna tijela preuzela su rano jutros kontrolu nad kalifornijskom bankom First Republic Bank i prodali sve njene depozite i većinu imovine bankarskom gigantu JP Morgan Chase u nastojanju da spriječe dalje bankarske poremećaje u SAD-u, prenosi agencija AP.

Treća propala banka u SAD-u

First Republic Bank, sa sjedištem u San Franciscu, je treća banka srednje veličine u SAD-u koja je krahirala u poslejdnja dva mjeseca.

Njeni investitori i komitenti su bili zabrinuti hoće li da opstane zbog velikog broja neosiguranih depozita i izloženosti zajmovima sa niskim kamatnim stopama.

Savezno tijelo za osiguranje depozita FDIC saopštilo je jutros da će 84 poslovnice First Republic banke u osam saveznih država biti otvorene ponovo kao poslovnice banke JP Morgan Chase, a deponenti će imati pristup svim svojim sredstvima.

Regulatorna tijela radila su tokom vikenda da nađu izlaz prije nego što se ponovo otvore američke berze. Berze u mnogim dijelovima svijeta zatvorene su danas, na Međunarodni praznik rada, Prvi maj.

Izvor: Agencije