ECB pred ključnom odlukom o visini kamatnih stopa

Stručnjaci pretpostavljaju da će kamatne stope biti podignute za 25 ili 50 baznih poena.

Šefica ECB-a Christine Lagarde u utorak će objaviti važne vijesti (EPA)

Evropska centralna banka (ECB) očekuje dva važna izvještaja koji će joj pomoći da donese ključnu odluku o visini kamatnih stopa, prenosi Tanjug.

U ponedjeljak u 10 sati će biti objavljen kvartalni izvještaj ECB-a o bankarskim pozajmicama, prvi uvid u posljedice nedavnih previranja u finansijskom sektoru na rast kredita, prenosi Bloomberg.

Eurostat će sat vremena nakon toga objaviti aprilsku stopu inflacije u eurozoni, koja će bitno uticati na odluku ECB-a o kamatnim stopama.

ECB će saopštiti svoju odluku o visini kamatnih stopa u četvrtak 4. maja, a šefica ECB-a Christine Lagarde će se obratiti medijima u 14.45.

Povećanje za 25 do 50 poena

Stručnjaci pretpostavljaju da će kamatne stope biti podignute za 25 ili 50 baznih poena.

Glavni ekonomista Axa grupe Gilles Moec smatra da je najvjerovatnije povećanje za 25 baznih poena, ali da rezultati izvještaja u utorak mogu da dovedu do značajnijeg povećanja.

“Ako nas iznenade izvještaji o inflaciji i bankarskim pozajmicama, kamatne stope mogu da porastu i na 50 poena”, rekao je Moec.

Sličnog mišljenja je i glavna ekonomistkinja za eurozonu pri Credit Suisse, Veronika Roharova.

“Ako bi bazni indeks CPI bio blizu nule ili veći, to bi bio “snažan signal” ECB da ide na povećanje od 50 baznih poena“, kazala je Roharova.

Izvor: Agencije