MMF: Globalni rast će ostati ispod tri posto 2023.

Međunarodni monetarni fond smatra da će svjetska privreda doživjeti jedan od najslabijih perioda rasta u posljednjih nekoliko desetljeća.

Generalna direktorica MMF-a Kristalina  Georgieva kaže da prioritet treba ostati borba protiv inflacije (Reuters)

Međunarodni monetarni fond (MMF) je saopćio da će svjetska privreda doživjeti jedan od najslabijih perioda rasta u posljednjih nekoliko desetljeća i da će rast biti manji od tri posto 2023. godine.

“Uprkos čvrstini tržišta rada i potrošačke potrošnje u većini naprednih ekonomija, kao i oporavku povezanom s ponovnim otvaranjem Kine, očekujemo rast od manje od tri posto za 2023. godinu”, izjavila je generalna direktorica MMF-a Kristalina  Georgieva pred diplomatama u Washingtonu, prenosi Beta.

Prethodni izvještaj MMF-a o svjetskoj ekonomiji, krajem januara, već je predviđao rast od 2,9 posto u 2023. godini.

Georgieva je dodala da će takav rast od oko tri posto biti narednih pet godina.

Javni dug porastao u cijelom svijetu

Generalna direktorica MMF-a je rekla da prioritet treba ostati borba protiv inflacije.

Izrazila je zabrinutost zbog stanja javnih finansija u većini zemalja, pošto je javni dug porastao skoro svuda u svijetu, pod dejstvom pandemije korona virusa, a potom i zbog posljedica ruske invazije na Ukrajinu.

Prema njenim riječima, izazovi na koje treba odgovoriti su značajni, posebno da bi se omogućila ekološka tranzicija zemalja u razvoju, čije se potrebe procjenjuju na 1.000 milijardi dolara godišnje u narednih nekoliko godina.

Izvor: Agencije