Dionice Microsofta porasle zahvaljujući vještačkoj inteligenciji

Većina Microsoftovih prihoda i dalje dolazi od prodaje softvera i usluga koje sadrže ‘cloud’ sistem.

Akcije Microsofta su porasle za 8,3 posto (EPA)

Dionice kompanije Microsoft porasle su za 8,3 posto zahvaljujući proizvodima vještačke inteligencije, koji su najviše stimulisali povećanju prihoda.

Kompanija sa sjedištem u Washingtonu nadmašila je kvartalne prihode i profit, vođen rastom poslovanja u oblasti razvoja sistema cloud i paketa MS Office softvera, prenosi Tanjug, pozivajući se na Guardian.

Kompanija je prognozirala da će prihodi u njenim glavnim segmentima u tekućem kvartalu biti izjednačeni ili premašiti ciljeve Wall Streeta.

Dionice su porasle za 8,3 posto, poslije objavljivanja izvještaja ove tehnološke kompanije, a profit u trećem kvartalu fiskalne godine iznosio je 2,45 dolara po akciji. Cijena dionica je bila iznad očekivanja Wall Streeta od 2,23 dolara, prema podacima Refinitiva, a porasle su 10 posto u odnosu na isti kvartal prošle godine.

U redovnom trgovanju, strahovanja u vezi zarade Microsofta su smanjila za 2,2 posto, što ga je učinilo najvećim opterećenjem za indeks S&P 500 u utorak, prije objavljivanja izvještaja.

Nadmašena očekivanja analitičara

Prihod je u martu, odnosno na kraju prvog kvartala, porastao za sedam posto, odnosno na 52,9 milijardi dolara, što je malo iznad procjene analitičara od 51,02 milijarde dolara.

Većina Microsoftovih prihoda i dalje dolazi od prodaje softvera i usluga koje sadrže sisteme clouda.

Kompanija je ove godine privukla pažnju svojim partnerstvom sa kompanijom OpenAI, koja je kreirala ChatGPT, i poboljšanjem pretraživača Bing sa tehnologijom vještačke inteligencije.

Microsoft je saopćio da je rast poslovanja njegovog cloud sistema “Azure” u posljednjem kvartalu iznosio 27 posto, što je nadmašilo očekivanje analitičara za rast od 26,6 posto.

Funkcije na bazi vještačke inteligencije

Izvršni direktor Microsofta Satya Nadella je rekao investitorima na konferencijskom pozivu da kompanije imaju više od 2.500 servisnih korisnika sistema Azure – OpenAI, kao i da funkcije na bazi vještačke inteligencije su u širokom spektru proizvoda.

Pretraživač Bing bio je na drugom mjestu, odmah iza Google pretraživač, a dnevno ima više od 100 miliona korisnika.

Bing je zabilježio porast od kada ima dodane funkcije vještačke inteligencije.

Microsoft predviđa da će prihod u segmentu vještačke inteligencije i clouda u četvrtom kvartalu iznositi od 23,6 do 23,9 milijardi dolara, što je blizu prosječnim ciljevima Wall Streeta od 23,8 milijarde dolara, prema podacima Refinitiva.

Izvor: Agencije