Britanska banka: Bitcoin bi do kraja 2024. mogao vrijediti 100.000 dolara

Bitcoin bi mogao da ojača zahvaljujući nedavnim previranjima u bankarskom sektoru i stabilizaciji rizične imovine, navodi Standard Chartered.

Bitcoin je ove godine u porastu, njegova vrijednost se popela iznad 30.000 dolara u aprilu, prvi put u 10 mjeseci (EPA)

Britanska banka Standard Chartered saopštila je da kriptovaluta bitcoin do kraja 2024. godine može da dostigne vrijednost od 100.000 dolara (90.700 eura), prenosi Tanjug.

“Kriptozimi je kraj. Neizvjesnost je i dalje tu, ali vjerujemo da cijena od 100.000 dolara za jedan bitcoin postaje realna”, rekao je šef odjeljenja za istraživanje digitalne imovine banke Standard Chartered, Geoff Kendrick .

Bitcoin bi mogao da ojača zahvaljujući nedavnim previranjima u bankarskom sektoru, stabilizaciji rizične imovine nakon što američki FED završi ciklus povećanja kamatnih stopa, kao i zbog rasta isplativosti kriptorudarenja, naveo je on.

Standard Chartered kaže da je bitcoin profitirao zbog svog statusa “brendirane sigurne luke”, a nedavna podrška Evropskog parlamenta za prvi set pravila koji regulišu tržište sa kriptovalutama bio mogao da predstavlja dodatni vjetar u leđa za bitcoin, prenosi Reuters.

Ove godine u porastu

Banka J. P. Morgan je 5. aprila saopštila da bi tehnička promjena u blockchainu bitcoina u aprilu 2024. godine, poznata kao halving, mogla da podigne njegovu cijenu, s obzirom na to da će proizvodnja bitcoina biti skuplja, i stvori “pozitivan psihološki efekat.”

Halving je termin koji označava smanjenje blok nagrade kriptorudarima za pola nakon određenog broja blokova.

Bitcoin je ove godine u porastu, njegova vrijednost se popela iznad 30.000 dolara u aprilu, prvi put u 10 mjeseci.

Ovakve procjene o ogromnom rastu vrijednosti bitcoina nisu novost, ali nisu se uvijek obistinile.

Analitičar londonskog Citya je u novembru 2020. rekao da bi bitcoin mogao da se popne i na 318.000 dolara do kraja 2022. godine. Prošle godine je pao za oko 65 posto, na 16.500 dolara.

Izvor: Agencije