Predsjednik Čilea: Država mora biti partner u iskopavanju litija

Država će učestvovati u kompletnom ciklusu proizvodnje litija u ​​'javno-privatnoj saradnji’ koju će vlada kontrolisati, kaže Gabriel Boric, predsjednik Čilea.

Prema Geološkom zavodu SAD-a, Čile je treća država na svijetu po rezervama litija (EPA)

Predsjednik Čilea Gabriel Boric objavio je da će privatne kompanije morati da uzmu čileansku vladu za partnera u iskopavanju litija, veoma traženog širom svijeta jer se koristi u proizvodnji električnih baterija.

Ljevičar Boric je rekao da će država učestvovati u kompletnom ciklusu proizvodnje litija u ​​”javno-privatnoj saradnji” koju će vlada kontrolisati, prenosi agencija Beta, pozivajući se na AP.

“Svaka privatna kompanija, i strana i domaća, koja želi da eksploatiše litij u Čileu, mora da bude partner sa državom”, kazao je Boric državnoj televiziji.

Prema Geološkom zavodu SAD-a, Čile je treća država na svijetu po rezervama litija, sa 9,6 miliona tona, iza Bolivije, koja ima 21 milion, i Argentine, sa 19,3 miliona. Ali, Čile je prošle godine bio drugi najveći proizvođač litija na svijetu, sa procijenjenih 39.000 metričkih tona, poslije Australije, sa 61.000 tona.

Dvije kompanije kopaju litij u Čileu

Boric želi da osnuje Nacionalnu kompaniju za litij koja bi bila partner sa privatnim firmama, ali je priznao da se to vjerovatno neće dogoditi brzo budući da je neophodna apsolutna većina u oba doma Kongresa, što je teško postići zbog fragmentiranosti, odnosno velikog broja partija.

U međuvremenu će, kako je naveo, državna Nacionalna korporacija za bakar potpisati ugovore sa privatnim stranama za iskopavanje litijuma.

U Čileu trenutno dvije kompanije kopaju litij – američka firma Albemarle i čileansko Hemijsko-rudarsko društvo, koje je već tri decenije pod kontrolom Julija Ponsea, čiji je tast pokojni desničarski diktator Augusto Pinochet. Boric je rekao da će ugovori potpisani sa Ponseom biti poštovani.

Boric je kazao da će vlada također promovisati razvoj litijskih proizvoda sa dodatom vrijednošću, sa ciljem da Čile postane vodeći svjetski proizvođač litija.

Potražnja za litijumom će značajno rasti

Čileanska ministarka rudarstva Marcela Hernando nedavno je rekla u Kongresu da vlada ne može sama da napreduje u eksploataciji litija jer su “tehnologija i znanje u privatnoj industriji”.

Ponseova kompanija Hemijsko-rudarsko društvo prošle godine je platila vladi više od pet milijardi dolara od sopstvenog iskopavanja litija, što je gotovo duplo više od prihoda koji je ostvarila državna Nacionalna korporacija za bakar. Američka kompanija Albemarle platila je vladi 600 miliona dolara.

Stručnjaci procjenjuju da će tražnja za litijom značajno porasti u naredne dvije decenije zbog prelaska na obnovljivu energiju širom svijeta i činjenice da električna vozila koriste litijske baterije.

Izvor: Agencije