‘Dedolarizacija’ američke valute u svijetu brža od očekivane

Američki dolar gubi svoj status rezervne valute brže nego što se pretpostavljalo, jer mnogi analitičari nisu uzeli u obzir drastično kretanje valute prošle godine.

Udio dolara u globalnim rezervama smanjen je prošle godine deset puta brže od prosjeka posljednje dvije decenije, a nekoliko je zemalja tražilo alternative nakon ruske invazije na Ukrajinu koja je pokrenula sankcije (Reuters)

Američki dolar gubi svoj status rezervne valute brže nego što se pretpostavljalo, jer mnogi analitičari nisu uzeli u obzir drastično kretanje valute prošle godine.

Udio dolara u globalnim rezervama smanjen je prošle godine deset puta brže od prosjeka posljednje dvije decenije, a nekoliko je zemalja tražilo alternative nakon ruske invazije na Ukrajinu koja je pokrenula sankcije, naveo je analitičar kompanije Eurizon Stephen Jen, prenosi Tanjug.

Ako se posmatra kretanje valute, dolar je izgubio 11 posto tržišnog udjela od 2016. godine, što je dvostruko više od 2008. godine, navodi Bloomberg.

“Dolar je 2022. godine doživio zapanjujući pad na tržištu kao rezervna valuta, vjerovatno zbog svoje slabe upotrebe usljed sankcija”, rekao je Jen.

Kako mediji navode, prošle godine je indeks upotrebe dolara porastao čak 16 posto, pošto su sukobi u Ukrajini, podstakli rast globalne inflacije širenja rasta kamatnih stopa, što je utjecalo na pad tržišta obveznica i valuta.

Eksperimenti država

Na kraju prošle godine, indeks je porastao za šest posto.

Manje države eksperimentiraju sa “de-dolarizacijom”, dok Kina i Indija pokušavaju da internacionaliziraju svoje valute kako bi podmirili trgovinu, nakon što su SAD i Evropa isključili ruske banke iz globalnog finansijskog sistema za razmjenu poruka, poznatog kao SWIFT.

Postoji i zabrinutost da bi dolar mogao postati trajno političko oruđe ili da se koristiti kao oblik ekonomskog državnog upravljanja, kako bi se izvršio dodatni pritisak na zemlje da provedu sankcije na Rusiju.

Američka valuta sada čini oko 58 posto ukupnih globalnih zvaničnih rezervi, što je manje u odnosu na 73 posto iz 2001. godine kada je bila nesumnjiva hegemonijska rezerva.

Izvor: Agencije